Cultuurgids | Film

Filmsterren staan in de rij voor regisseur Yorgos Lanthimos

Kees Driessen
Nicole Kidman in ‘The Killing of a Sacred Deer’.

De aanvoerder van de Griekse Weird Wave heeft Hollywood veroverd. Gelukkig maar.

Ik snap nog steeds niet hoe Yorgos Lanthimos Hollywood heeft kunnen veroveren met zijn absurde, gewelddadige en seksueel ongemakkelijke films, maar na Oscar-nominaties voor Dogtooth (2009) en The Lobster (2015) staan filmsterren in de rij voor de aanvoerder van de Griekse Weird Wave.

Gelukkig maar, anders hadden we nooit geweten hoe goed Colin Farrell eigenlijk is. De Ierse acteur, die in Hollywoodfilms altijd wat verloren lijkt, bleek in The Lobster perfect op zijn plek in Lanthimos’ uitgebeende universum (dat vagelijk doet denken aan Noord-Europese collega’s Aki Kaurismäki, Roy Andersson en Alex van Warmerdam) en triomfeert opnieuw in The Killing of a Sacred Deer, als hartchirurg met een geheim, een echtgenote (Nicole Kidman) en een creepy bezoeker (een doorbraakrol van de jonge Barry Keoghan) die een onheilspellende vriendschap met het echtpaar aanknoopt.

Yorgos Lanthimos en zijn vaste...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie