Radicale Vernieuwers 2015

Winnaar Radicale Vernieuwers 2015: Marjan van Aubel en haar fotosynthetische meubels

Kelli van der Waals
Marjan van Aubel is de winnaar van de radicale vernieuwers 2015. Foto: Wouter Vandenbrink
Marjan van Aubel is de winnaar van de Radicale Vernieuwers 2015, unaniem door de jury uitgeroepen. Met haar bedrijf Caventou integreert ze zonnecellen in meubels, om zo binnenshuis energie te onttrekken uit kleur en daglicht. Vanzelfsprekend in esthetisch aantrekkelijke ontwerpen, ‘anders wil niemand het’.

Joseph Bienaimé Caventou was een Franse professor-apotheker met volle lippen, een wijkende haargrens en – op het enige portret dat Google van hem toont – de scherpzinnige blik van een uitvinder. In een klein laboratorium verstopt achter een Parijse apotheek ontleedde hij samen met de Franse chemicus Pierre-Joseph Pelletier uiteenlopende planten en groenten. Met behulp van bepaalde oplosmiddelen lukte het hem een aantal actieve ingrediënten te isoleren, zoals cafeïne en kinine, en ontdekte hij ergens in 1817 chlorofyl, het pigment waarmee planten licht omzetten in energie – het kritische bestanddeel van fotosynthese.

Marjan van Aubel, een 30-jarige ontwerper met...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials