Mijn elektriciteit wordt opgewekt door Bernard en Karin Kadijk. Met hun zoon en dochter wonen ze op een boerderij in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. Op zeventig hectare verbouwen ze op duurzame wijze suikerbieten, aardappels en tarwe. Op hun erf staat een windmolen van vijftig meter hoog die stroom produceert voor 600 huishoudens, waaronder dus dat van mij.

Ik ken Bernard en Karin niet, maar ik krijg geregeld een uitnodiging om eens te komen kijken. Lijkt me leuk – zeker als ik ook die windmolen mag beklimmen – maar het is er nooit van gekomen. Een paar jaar geleden werd ik klant bij Vandebron, die elektriciteit van producenten als de familie Kadijk verkoopt. Je kunt kiezen van wie je elektriciteit afneemt en de Kadijkjes leken me prima mensen. Bovendien rijd ik geregeld langs hun polder en ik stelde me voor dat ik dan naar die windmolen zou kijken en denken: kijk, die staat daar mooi voor mij te draaien.

Honderd procent duurzame energie van eigen bodem, en dan steun...