We moeten Trump vanaf nu heel, heel serieus nemen

Freke Vuijst
Trump en zijn fans. Foto: VI Images/HH

Donald Trump hield gisteren zijn eerste ‘Thank You’-rally. Freke Vuijst vraagt zich af: wat moet ze met zijn bewering dat hij nu ‘een beweging’ vertegenwoordigt die groter is dan hijzelf?

Officieel was het een ‘Thank You’-rally. Het leek identiek aan zijn campagne rally’s, maar er was een subtiel verschil. De reactie was anders.

Wat al direct opviel was dat er veel, heel veel lege stoelen waren in het ijshockey-stadium in Ohio waar Trump zijn eerste rally hield na zijn verkiezing. En vervolgens viel op dat, hoewel hij live door de kabelnieuwsstations werd gebracht, er opmerkelijk weinig melding van werd gemaakt in de pers. Het was alsof de President-elect zelf geen factor leek te zijn te midden van al het nieuws over zijn benoemingen en zijn ‘deal’ met Carrier, het airconditioningbedrijf in Indiana (de staat van vice-president Pence) dat nu 1000 banen niet verhuisd naar Mexico dankzij een belastingdeal van 7 miljoen dollar.

Blijkbaar hadden de woorden van Trump hun nieuwswaarde verloren. Hij zei wederom iets over de stijgende misdaad, maar nu ontbrak de directe fact-check daarover. Hij zei dat Amerika immigranten ‘uit regio’s in het Midden-Oosten waar we het niet kunnen controleren’ niet langer zullen toelaten. ‘We’re going to stop that dead, cold, flat.’ Hij maakte duidelijk dat zijn belofte direct te maken had met de aanslag van een Somalisch-Amerikaanse student, enkele dagen geleden in Ohio.

Trump ageerde, zoals gebruikelijk, tegen de media en grinnikte toen de menigte in antwoord op triomfantelijke woorden over Clinton’s verlies, riep: ‘lock her up’.

Op zich was Trumps toespraak geen nieuws. Behalve dat hij bevestigde dat generaal James Mattis zijn keuze is voor minister van Defensie. Mattis is een gerespecteerde generaal. Door sommigen wordt hij gezien als iemand die Trump kan inperken. Daarentegen breekt Trump wel met een lange traditie dat alleen burgers het Pentagon leiden. Mattis heeft als recente oud-generaal een dispensatie nodig van het Congres om als minister te kunnen dienen.

Deze socioloog stapte over de empathiemuur: ‘Trump-stemmers zijn niet gek’ Lees verder Maar wat in de berichtgeving over Trumps ‘Thank You’-rally het meest onderbelicht bleef, is dat Trump meent dat hij ‘een beweging’ vertegenwoordigt. Een ‘beweging’ die, zoals hij zelf zegt, ‘groter’ is dan hijzelf. Het dilemma voor de media – en ik voel daarin mee – is: wat is die beweging, hoe serieus neem je het het, en wat, als je de woorden van de woordvoerder van die beweging niet serieus neemt?

Mij conclusie is: nu Trump de president-elect is, moet je elk woord, of het nu via een tweet of een rally komt, heel, heel serieus nemen.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.