We hebben een infrastructuur om te luisteren nodig

Simone van Saarloos

Hoe maken we de wereld gelijkwaardiger? Over Audre Lorde, Anousha Nzume en een infrastructuur om te luisteren.

Enthousiasme is soms moeilijk te verenigen met enthousiast verstandig leven. Als ik iets vind dat me verstandig enthousiast maakt, wil ik me er mee omringen. Dan vergeet ik duurzaam te overwegen. Een mooi gedicht? Dan negeer ik de kantoornotitie Denk aan het milieu: het moet geprint, soms meervoudig, zodat ik het niet alleen aan mijn eigen muur hang, maar het gedicht ook stiekem bij anderen op de wc kan achterlaten.

Daarom zit ik nu met een stapel flyers die de film Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992 aanprijzen. In het kleine filmhuis Lichtblick Kino in Berlijn wordt de documentaire eens per maand getoond. Dan komt de regisseur ook even langs. Ik was erbij, en na 80 minuten film en 15 minuten nagesprek zo enthousiast dat ik geen gratis borrel dronk en me toch aangeschoten gedroeg. Ik was zo bevangen dat ik een hele stapel flyers meenam.

Inmiddels heb ik...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials