Racisme is maar een van de heikele onderwerpen van Fresku, momenteel de belangrijkste rapper van Nederland. ‘Ik kom wel eens donkere jongens tegen die mij vertellen dat ik geen echte nigga ben omdat ik welbespraakt ben. Dan denk ik: je bent zooo jezelf aan het discrimineren nu.’

Eerlijk gezegd had Fresku op veel meer mensen op straat gerekend. Maar het is schrikbarend stil in Woensel-West. Hij had de volksbuurt in Eindhoven zo graag in volle glorie laten zien. Lange tijd was dit zijn basis. Hij wijst. In dat ene kleine huisje daar, verstopt in een rijtje identieke huisjes, woonde hij tot twee jaar geleden. Kijk, de poster van toen hangt er nog steeds achter het raam. Het is een fijne buurt, zegt hij zuchtend. ‘Als ik door de wijk loop, voel ik gewoon de drang, de plicht bijna, om voorbijgangers te groeten. Dat vind ik prettig. Het houdt iets in stand wat ik mis in de maatschappij.’ Hij kijkt nog een keer meewarig naar zijn oude huis. ‘Maar… onze auto is óók...