In 1977 kwam zeezeiler Eilco Kasemier het ‘martelschip’ Esmeralda tegen bij Kaap Hoorn. Moet hij zich achteraf schuldig voelen voor het saluut dat hij bracht?

In de vroege ochtend van 31 januari 1977 voer Eilco Kasemier met zijn zeiljacht Bylgia in de buurt van Kaap Hoorn, op weg om als tweede solozeiler in de geschiedenis de beruchte stormkaap te ronden van oost naar west. Opeens zag hij in de ochtendschemering een reusachtig wit zeilschip opdoemen: de Esmeralda van de Chileense marine. Nadat het schip hem een groet bracht met drie stoten op de scheepshoorn en hij als saluut de vlag streek, verdween de barkentijn in een regenbui. In zijn logboek schreef Kasemier: ‘Ik ben intens blij dat ik op deze plaats dit schip heb mogen ontmoeten. Het heeft mij een enorme stimulans gegeven om vol te houden. Mijn muts gaat af en ik dank God voor deze gelukkige dag.’

Illustratie door Gerard van Straten in ‘Alleen rond de wereld’ van Eilco Kasemier

In het boek Alleen rond de wereld is...