Weinig mensen sluiten direct de ogen wanneer snoezige katachtigen in beeld verschijnen. Ook ik niet, edelachtbare. Ook al zoek ik ze niet, ook al vraag ik er niet om, ook al heb ik geen tijd; toch schiet ik in de lach als de Japanse kat Maru plotseling uit of in een doos springt (vanaf 1.00). De tentoonstelling How Cats Took Over The Internet opende afgelopen weekend in het Museum of the Moving Image in New York en toont een korte geschiedenis plus verklaringen voor dit fenomeen.

Waarom kijken we naar katten?

Curator Jason Eppink (zul je altijd zien: zelf allergisch voor katten) stelt dat internet een groot catpark is voor kattenliefhebbers omdat ze elkaar niet in een echt park kunnen treffen zoals hondenliefhebbers. Maar ik heb geen kat en ik schiet toch in de lach of raak vertederd. Waarom geniet ik ook wanneer ik niet wil of geen tijd heb?

Daarvoor wordt de Universiteit van New Zeeland in stelling gebracht. Dr. Radha O’Meara heeft er honderden kattenfilmpje bestudeerd en...