Hoe is het om te wonen in een krimpgemeente? Paul Teunissen gaat terug naar het dorp waar hij vandaan komt. Is het daar beter dan in de stad? ‘Moy kieken, moai toch of nieeee.’

De laatste tijd voel ik een sterk verlangen om terug te gaan naar de Achterhoek. Of specifieker: naar Gaanderen, een dorp vijf kilometer ten oosten van Doetinchem. De familie van mijn moeder komt er vandaan. Het grootste deel woont er nog. Mijn peettante vraagt geregeld waarom ik er niet kom wonen met mijn gezin. Weg van die drukte in Amsterdam. Het zou zo fijn zijn. De kinderen kunnen dagelijks bij haar langs.

Het heet een krimpgebied te zijn. Een onaangenaam stigma. Alsof het niet de moeite is er te blijven en alleen degenen die niet weg kunnen, de oudjes en zij die het zich niet kunnen veroorloven, blijven. Aan de andere kant: groei moet een keer ophouden. Dit is dan wel een mooie plek om te beginnen.

Als ik erheen ga, neem ik op de A12 de laatste afslag voor Duitsland begint, bij Beek. Na Beek gaat...