1 En meteen is er de opwinding. Ik stap het mediapark in Hilversum binnen, en het gonst op de gangen, in de kantoortuinen klitten mensen samen, ze volgen de rechtstreekse uitzending, de laatste uitslagen: het gaat erom spannen, welnee, de trend is niet te missen, er is een duidelijke winnaar! Als twaalfjarig jongetje vond ik die verkiezingsavonden al spannend. Voor de tv, en dan nauwgezet al die gemeenten volgen. Doetinchem, wat doet Doetinchem? Ik geloof dat ik nog niet eens een uitgesproken voorkeur had voor deze of gene partij maar ademloos wachtte op de grote verandering, die ineens vanuit het niets zou plaatsvinden. De christelijke partijen in één keer weggevaagd. Een absolute meerderheid voor D66. De CPN onverwacht op vijftien zetels winst. Ik was een sensatiezoeker die hoopte op het onmogelijke, het onvoorziene, en werd daarin ook altijd weer teleurgesteld. In mijn beleving waren vooral die uitslagen zo Hollands: 2,3 procent erbij, een fors verlies van wel 4,1 procent, en...