Dvd-drama / The Killing, Borgen en The Bridge

‘Draag dat zwarte pakje, dat kleedt af,’ is het dringende advies dat de Deense politica van haar spindoctor krijgt. ‘En houd je aan je tekst.’ Maar als Birgitte Nyborg haar beginspeech houdt op het televisiedebat voor lijsttrekkers, draagt ze een flodderige lila jurk en ruilt ze de zorgvuldig afgewogen tekst in voor een demonstratief verzet tegen de strakke regie in het politieke bedrijf. Met: ‘Mijn spindoctor staat geschokt te kijken dat ik me niet aan mijn tekst houdt,’ krijgt ze de lachers op haar hand. ‘Hij baalt er ook van dat ik niet het pakje draag dat hij wilde, maar daar pas ik momenteel niet in omdat ik “iets” ben aangekomen’. Waarop ze een spontaan pleidooi houdt tegen de tweedracht in haar land en tegen de verouderde tegenstellingen in de oude politiek.

De Deense dramaserie Borgen begint met een tekst van Machiavelli over oorlog voeren. Dat een vorst geen andere gedachte moet hebben dan die aan oorlog en de ‘regels en...