Klaas de Jonge in Zuid-Afrika

Zondag 24 juni

Het is koud in Kaapstad, het regent en waait. Toch lijkt het de twee redacteuren van Nieuwsuur, die mij op mijn trip vergezellen, leuk een opname te maken in de vrije natuur. Voor de zoveelste maal in mijn leven moet ik vertellen hoe ik er als Nederlander toe kwam voor het ANC te gaan werken, en nog wel voor MK, de gewapende tak van de Zuid-Afrikaanse verzetsbeweging.

Werkend in Mozambique zagen mijn toenmalige partner Hélène Passtoors en ik begin jaren tachtig hoe Zuid-Afrika dit land destabiliseerde. In Maputo vielen Zuid-Afrikaanse eenheden huizen aan waar vermeende ANC-strijders vertoefden. Ruth First – de echtgenote van MK-hoofd Joe Slovo – die destijds in de Mozambikaanse hoofdstad werkte, ontving een bombrief die haar op slag doodde. We kenden en waardeerden haar enorm en waren diep geschokt door haar gewelddadige dood.

Toen we benaderd werden of we misschien iets voor MK wilden doen, boden we beiden onze diensten aan. Zoiets...