De Arabische revoluties zetten het Midden-Oosten op zijn kop. Ook in Israël groeit de onvrede. Een gesprek met Uri Avnery, veteraan van de vredesbeweging. ‘Het stoort mij dat de Hollanders de regering nog steunen’

‘Deze regering is de ergste ooit. De regering-Netanyahu is een absoluut dieptepunt, maar het kan altijd nog erger. Soms vrees ik voor de Israëlische democratie,’ zegt Uri Avnery (1923), veteraan van de Israëlische vredesbeweging in zijn woonkamer in Tel Aviv. Beneden glinstert de Middellandse Zee azuurblauw.

‘Weet u, ik ben een gebrandmerkt kind. Ik heb de opkomst van de nazi’s in Duitsland meegemaakt. Bij de machtsovername van Hitler was ik negeneneenhalf en bij volle bewustzijn, want ook wij kinderen zagen wat er zich voor onze ogen afspeelde. Ik weet hoe het eruitziet, ik kan het herkennen. Het was geen dramatische overgang zoals ze het graag in Hollywoodfilms voorspiegelen. Het ging juist geleidelijk, op straat veranderde er nauwelijks iets. Het ging stapje...