Cultuurgids | Kunst

Hier kijkt directeur van het Cobra Museum Xander Karskens naar uit

Ko van 't Hek
LE Corbusier, 'Étude Taureau'/'Stierschets', 1954.
Waar kijkt Xander Karskens, de directeur van het Cobra Museum, naar uit dit najaar? Naar Willem de Rooij in Berlijn en ‘Le Corbusier’s vierde dimensie’ in zijn eigen museum.

‘Naast zijn werk als architect en stedenbouwkundige maakte Le Corbusier ook veel vrij werk. De helft van zijn tijd besteedde hij aan tekeningen, schilderijen en sculpturen in zijn “werkplaats voor geduldig onderzoek”. Dit werk laat een totaal andere kant van de rationele en analytische architect zien, een kant waarbij vorm en kleur veel vrijer zijn. Sommige van de werken zijn nog nooit tentoongesteld.

We laten vier decennia werk van hem zien, wat in sommige periodes dicht bij de Cobra-beeldtaal komt. Daarin zie je goed dat kunstenaars op bepaalde momenten in de tijd met vergelijkbare ideeën bezig waren. Daarnaast is er een andere duidelijke link tussen Le Corbusier en de Cobra-beweging: als jonge kunstenaar werkte Asger Jorn samen met de beroemde architect en werd zich zo bewust van het vermogen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials