David Mitchell over Nederland, de VOC en zijn roman

Als ik destijds (Nieuwjaar 1994) niet verkeerd op een plattegrond van Nagasaki had gekeken, zou De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet er waarschijnlijk nooit gekomen zijn. Ik zocht in de Chinese wijk een gelegenheid waar ik goedkoop kon lunchen, maar was bij de verkeerde tramhalte uitgestapt, in een straat die uitkwam bij een gracht met troebel, groenig water. Aan de overkant daarvan stonden een muur en verscheidene gebouwen die zo te zien uit een voorbije eeuw stamden. Toen ik wat beter rondkeek, ontdekte ik ergens in een heg een gat. Daarachter bevond zich een grootschalig model van een symmetrisch, waaiervormig ‘eiland’ waarop een twintigtal gebouwen stond, en dat verder twee poorten telde en een hoofdstraat die in een wijde bocht liep. Dit alles bevond zich op de plek van het oorspronkelijke eiland, dat Deshima genoemd werd. In een van de gereconstrueerde gebouwen was een museum ondergebracht, waar ik het een en ander...