Waar je aandacht aan besteedt, groeit. Dat geldt voor kinderen, plantjes, maar ook voor problemen. Ik heb al een tijd geleden de krant opgezegd omdat ik geen zin meer had om elke ochtend alle ellende van de wereld op mijn deurmat te hebben liggen. Om diezelfde reden kijk ik ook heel weinig tv. Dat klinkt misschien vreemd van iemand, die is opgeleid als journalist en zelfs bij het Journaal heeft gewerkt. Maar juist daarom weet ik hoe selectief het is wat je voorgeschoteld krijgt. Juist als journalist word je meegesleurd in de waan van de dag, een bepaalde stroom. Wie die stroom in gang zet?

Je wereldbeeld verandert als je afstand neemt en je niet gek laat maken door alles wat maar op je afgevuurd wordt. Tegenwoordig gebeurt het dat mensen elkaar bellen en vragen of de ander last heeft van de crisis. Of, wat ook steeds vaker gebeurt: Als het even tegenzit met de zaken, ligt het opeens aan de crisis. Een makkelijk excuus, maar tegelijkertijd ‘self fulfilling profecy’.

Philip...