23-09-2008
Door de redactie

‘Ik was destijds heel blij dat ik op een wettige manier de dienstplicht niet hoefde te vervullen.’ Dat zegt minister van Defensie Eimert van Middelkoop deze week in een uitgebreid profiel in het weekblad Vrij Nederland.

Van 1973 tot 1978 kreeg Van Middelkoop uitstel van dienstplicht vanwege ‘persoonlijke onmisbaarheid’. Hij was in die tijd fractie-assistent bij het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Nu zegt hij daarover: ‘Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden.’ Van Middelkoop zegt dat hij moeite heeft met gezag. ‘Het woord gezag zit niet echt in mijn vocabulaire.’

Kritiek op Balkenende
In het artikel gaat Van Middelkoop ook in op zijn verspreking vorig jaar over de Uruzgan-missie. In juni 2007 zei hij de ‘politieke intentie’ te hebben om de missie te verlengen, terwijl de regering officieel nog geen standpunt had ingenomen. Het kwam hem op stevige kritiek te staan, niet...