25-08-2007
Door Padu Boerstra

Deze maand viert Uitgeverij Augustus haar vijfjarig bestaan. Uitgever Tilly Hermans onderhoudt een arbeids­intensieve en persoonlijke relatie met elk van haar schrijvers. ‘Veel tijd en ruimte om samen met de auteurs aan boeken te werken, dat is de manier waarop ik wil uitgeven.’

Augustus is een auteursuitgeverij; ik heb helemaal niets met voetbal, toch hebben we daar net een boek over uitgegeven. Een van onze auteurs, Chris Keulemans, had een verhaal geschreven over zijn amateurvoetbalelftal, met foto’s van een teamgenoot. Oorspronkelijk gaf hij het in eigen beheer uit, maar toen hij me de tekst van Zaterdag één liet lezen, werd ik er meteen door gegrepen en besloot ik het alsnog uit te geven. Ik vond het een ontzettend mooi verhaal over mannen die elke zaterdag weer naar die voetbalvelden komen, hun rituelen, hun vriendschap. Dat is een bijna sociologische belangstelling. Maar het belangrijkste is dat Chris weet hoe je een verhaal moet...