Fictie

Het lijkt me verstandig om hier alvast te vermelden dat ik als kind noch als volwassene Where The Wild Things Are, het beruchte kinderboek van Maurice Sendak waarop de nieuwe roman van Dave Eggers is gebaseerd, heb gelezen. Of gelezen? Max en de Maximonsters, zoals het in het Nederlands werd vertaald, bevat niet meer dan dertig woorden. Het gaat om de tekeningen en de – bizarre – vertelling die wordt gesuggereerd. De rest is aan de kinderziel. En die had het er druk genoeg mee, getuige het nawoord van Eggers bij The Wild Things, waarin hij rept van ‘een boek dat ik las als kind, mij angst aanjoeg, en dat ik pas echt kon bevatten toen ik begin twintig was’.

Zes jaar geleden kreeg Eggers op een dag een telefoontje van regisseur Spike Jonze, bekend van Being John Malkovich, met de vraag of hij met Jonze Where The Wild Things Are tot een scenario wilde herschrijven. De trailer van de speelfilm ziet er, voor zover trailers van speelfilms iets zeggen, veelbelovend uit. Begin...