Trump looft Poetin. Ik hap naar adem

Stephan Sanders
Stephan Sanders. Foto: Martin Dijkstra

Trump wil warme betrekkingen met Poetins Rusland, en zijn aanhangers veroordelen het niet. Dag, wereldbeeld.

Ik zie de foto en ben verbijsterd. Ik weet dat ‘verbijstering’ aan zware inflatie onderhevig is, maar hoe zeg je anders dat het wereldbeeld waar je met heug en meug aan vasthield ineens, toen je even niet oplette, obsoleet is geworden?

Beschrijving van de foto: we zien een jonge vrouw in Plymouth, New Hampshire, op een verkiezingsbijeenkomst. Ze lacht veel tanden bloot, en dat is allemaal nog vertrouwd Amerikaans. Op haar T-shirt staat op borsthoogte: TRUMP. Haar buste levert de man aan op een plateautje. Een jaar geleden zou ik nog gezworen hebben dat Amerikanen Trump nooit als Republikeinse kandidaat zouden kiezen, gewoon op face value. Je kijkt naar dat gezicht en weet genoeg.

Maar de Amerikanen deden dat wel, en onder de naam Trump op het T-shirt van die jonge vrouw staat nog een naam: ‘Putin’. Het is reclame voor het duo ‘Trump/Putin’. De Russische...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials