Amerikaanse politiek

Trump en zijn smartphone: achteloos én paranoïde

Gerard Janssen
Donald Trump belt tijdens een lunch in februari 2016. Foto: Matt Rourke/AP/HH

Rondlopen met een oude Android-telefoon, staatszaken bespreken in het licht van smartphones: Trump lijkt niks om digitale beveiliging te geven. Toch lijkt hij óók goed geïnformeerd.

In een interview met Libelle in 2014 vertelde Mark Rutte dat hij de nieuwssites volgt met een iPhone. Maar staatsgeheimen deelt hij er niet mee. Daarvoor heeft hij een Sectra Tiger 7401, een speciale Zweedse telefoon, met een encryptie-chip.

De door de NSA afgeluisterde telefoon van Angela Merkel was een Nokia 6260. Ze gebruikte voor staatsgeheime zaken een Blackberry Z10 met een ingebouwde secusmart chip. Obama had ook een Blackberry. ‘Uit veiligheidsredenen mag ik geen iPhone gebruiken,’ zei hij in 2014 tegen een groepje mensen.

De makkelijkste manier om iemand te bespioneren is via een mobiele telefoon. Het bezoeken van een besmette website of het openen van een besmette sms of een phishing mail, kan van iedere telefoon een afluisterapparaat en een geheime camera maken. Sterker nog, de chips die erin zitten zijn zo complex dat het moeilijk na te gaan is of er backdoors ingebouwd zijn. Dat dit geen achtervolgingswaanzin is, bleek uit de zogenaamde ANT-documenten van Snowden, die al uit 2008 stammen. Poetin zegt zelfs helemaal geen mobiele telefoon te gebruiken. Als je paranoïde bent betekent dat nog niet dat ze niet achter je aanzitten.

Het is daarom des te verbazingwekkender dat Donald Trump gebruikmaakt van een Android-telefoon. Op basis van een foto van vorig jaar had hij zelfs een Samsung Galaxy S3. Een oude Android-telefoon is makkelijk te hacken. Makkelijker dan een iPhone.

Maar misschien is het niet zo gek als het eruit ziet.

NSA-proof

‘Hij mailt heel weinig,’ zegt informatebeveiligingsexpert Arjen Kamphuis, ‘hij schijnt heel paranoïde te zijn, dus wat dat betreft wel goed geïnformeerd.’ Kamphuis heeft verstand van infomatieveiligheid. Hij traint journalisten en activisten in het veilige gebruik van computers en telefoons. Om zijn nek heeft hij een USB-stick hangen met daarop het besturingsprogramma Linux Tails. Hij leert journalisten van wie de levens van privacy afhangen om computers van voor 2008 te gebruiken. Nieuwere computers zijn niet NSA-proof.

Maar veiligheid heeft niet alleen te maken met de apparatuur die je gebruikt, maar ook met hóe je die gebruikt. Denk maar aan de Vodafone-voicemailtjes van Marc Rutte die een aantal jaar geleden kinderlijk gemakkelijk te beluisteren waren.

Kamphuis: ‘Twitter is natuurlijk bij definitie openbaar. Als hij zo verstandig is om dat ding alleen te gebruiken om te twitteren en niet te gebruiken om te mailen, dan maakt dat niet zo veel uit. Als zakenman weet hij waarschijnlijk dat als je een belangrijk gesprek hebt, je dan sowieso geen telefoon in de kamer moet hebben. En een white noise-generator tegen het raam, zodat je raam niet afgeluisterd kan worden. Het is gezien zijn zakenverleden niet knettergek om aan te nemen dat hij mensen in dienst heeft die dat voor hem regelen.’

Biograaf Donald Trump: 'Hij zal steeds onvoorspelbaarder worden' Lees verder Maar toen Trump samen met premier Shinzo Abe van Japan dineerde en klaarblijkelijk met hem een Noord-Koreaanse test van nucleaire wapens besprak, omringd door mensen met smartphones, leek het er toch op dat hij niet heel bewust met informatie-veiligheid omging.

Aan de andere kant, misschien heeft hij wel de beste infosec-tactiek van allemaal: continu bullshit verkopen.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.