Amerikaanse politiek

Trump en zijn smartphone: achteloos én paranoïde

Gerard Janssen
Donald Trump belt tijdens een lunch in februari 2016. Foto: Matt Rourke/AP/HH

Rondlopen met een oude Android-telefoon, staatszaken bespreken in het licht van smartphones: Trump lijkt niks om digitale beveiliging te geven. Toch lijkt hij óók goed geïnformeerd.

In een interview met Libelle in 2014 vertelde Mark Rutte dat hij de nieuwssites volgt met een iPhone. Maar staatsgeheimen deelt hij er niet mee. Daarvoor heeft hij een Sectra Tiger 7401, een speciale Zweedse telefoon, met een encryptie-chip.

De door de NSA afgeluisterde telefoon van Angela Merkel was een Nokia 6260. Ze gebruikte voor staatsgeheime zaken een Blackberry Z10 met een ingebouwde secusmart chip. Obama had ook een Blackberry. ‘Uit veiligheidsredenen mag ik geen iPhone gebruiken,’ zei hij in 2014 tegen een groepje mensen.

De makkelijkste manier om iemand te bespioneren is via een mobiele telefoon. Het bezoeken van een besmette website of het openen van een besmette sms of een phishing mail, kan van iedere telefoon een afluisterapparaat en een geheime camera maken. Sterker nog, de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials