Yasmine Allas (45)

Wanneer staat de tijd voor u stil?

‘Vanaf het moment dat de wekker gaat – om zeven uur – hol ik achter de tijd aan. Ik sta gejaagd op en denk de hele dag door: hoeveel tijd heb ik nog, de uren zijn te kort. Eén ochtend per week kom ik tot rust op de begraafplaats van Zorgvlied. Ik laat de hectiek van Amsterdam achter me om er tussen de graven te wandelen, soms een half uur, soms twee uur. Het klinkt een beetje macaber, maar zodra ik de enorme poort betreed, stap ik in een cocon van vredige stilte. Ik loop zo zachtjes dat ik mijn eigen voetstappen in het grind niet hoor. Intussen kijk ik naar de namen en geboortedata op de graven en maak me een voorstelling van de levens die de mensen hebben geleid. Langzaam komen mijn gedachten tot stilstand. Mijn zintuigen worden juist wakker, ineens hoor ik de vogeltjes en de ruisende bomen. Dan vervaag ikzelf en staat de tijd stil.’

Wat vindt u zonde van uw tijd?

‘Slapeloosheid. Ik slaap weinig omdat ik pas om half...