Waldemar Torenstra (36)

Heb je genoeg tijd voor je gezin?

‘Het kan altijd meer, natuurlijk. Deze dagen rond de première stond ik om vier uur op omdat de kindjes en mijn vriendin ziek waren. ’s Nachts reed ik vanuit Hengelo naar Amsterdam om voor ze te zorgen. Ver­moeiend, maar ik vind: niet piepen. En het is ook gezellig als je ’s ochtends met dichtvallende ogen havermoutpap voor ze staat te maken. Het vaderschap zie ik als een positieve traumatische ervaring: sinds de geboorte staat alles in het teken daarvan, en het verwerkingsproces is lang. Het is niet alleen een enorm cadeau. Ik mis de vrijheid om impulsief te besluiten naar Parijs te gaan of tot zonsopgang in de kroeg te hangen. Je ziet de helft van je vrienden niet meer, en als je ze ziet ben je de helft van de tijd bezig om kindergezichten te poetsen. Eén hersenkwab is alleen maar bezig met zorgen. Vroeger werkte ik overdag én ’s avonds, dat red ik nu niet meer. Het raakt me als die ene van drie zegt: papa, ben...