Het besluit om het gehele nummer, tot en met de puzzels, aan de heftige gebeurtenissen in Parijs te wijden was snel genomen.

Bijna net zo snel als hetgehoor geven aan de oproep aan alle redacties in de wereld om donderdag om 11 uur een minuut stilte te betrachten, daar een ‘selfie’ van te maken en die online te verspreiden. De ongemakkelijke vragen kwamen snel daarna. Bij monde van Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing die, ook aan ons adres, schamper twitterde: ‘Kijk mij eens meeleven, kijk mij eens betrokken zijn. Allemaal zelfvertedering.’ Maar ook in gesprek met Micha Wertheim, cabaretier en VN-columnist, die mij zei dat hij moeite had met de Je suis Charlie-reflex; het wringt. Dus na de ‘selfie’ werd het hoog tijd om ook even in de spiegel naar onszelf te kijken (ik ga even door op hetgeen ik hierover 8 januari op onze website schreef).

Illustratie: Noma Bar
Illustratie: Noma Bar

Wij zijn nooit Charlie geweest.
Miljoenen bedoelen het natuurlijk als een overdrachtelijke...