Achttien tieners over hun smartphone: ‘Ik denk dat ik wel duizend keer per dag op mijn telefoon zit’

Sluit

Lotte (16)

Uit: Berkel
Instagramvolgers: 562
WhatsAppberichten verstuurd: 27.049
WhatsAppberichten ontvangen: 49.113

Welke apps heb je als eerste geïnstalleerd toen je naar de middelbare school ging?

‘WhatsApp natuurlijk, dat was echt dé app. En Snapchat en Insta, dat vind ik wel de belangrijkste apps, nog steeds. Inmiddels gebruik ik wel meer Snap om met mensen te praten dan WhatsApp. Want op WhatsApp voeg je mensen toe die je echt kent en op Snap zijn het ook een beetje vage mensen die dan tegen je praten. Vrienden van vrienden, bijvoorbeeld. “Ik ben die en die, ken je me nog?” Op WhatsApp doe je dat niet.’

Hoe komt zo iemand dan in contact met jou? Of jij met diegene?

‘Dan heb je elkaar bijvoorbeeld op een feestje ontmoet en voeg je hem de volgende dag toe. Dan vraag je aan iemand die ook op het feestje was wie diegene was. Of je kijkt tussen de mensen die Snapchat suggereert om toe te voegen, de “voorgestelde vrienden”. En als je hem echt niet vindt, maar je weet wel hoe hij heet, dan ga je op Insta kijken en hem vervolgens met zijn Insta-naam op Snapchat zoeken.’

O, maar dan weet hij ook wel hoe laat het is. Is dat niet ongemakkelijk?

‘Nee, dat boeit me niet. Ik doe het wel eens.’

Wat is een verkeerde manier om het aan te pakken?

‘Ik heb wel eens gehad dat een jongen die ik kende van voetbal me een berichtje stuurde: “Voeg me even toe op WhatsApp, want ik ben al mijn nummers kwijt.” Terwijl ik hem nooit op WhatsApp heb gehad. Dan negeer ik dat hoor, je kunt ook gewoon mijn nummer vragen. Zo kansloos.’

Zit je ’s ochtends al op Instagram?

‘Ik heb ’s ochtends geen tijd om daarop te kijken, alleen om snaps te sturen. Ik heb een half uur om me aan te kleden, mijn tanden te poetsen en me op te maken, daar kan geen Instagram bij.’

Zet je altijd selfies op Instagram?

‘Ik heb niet, eh, foto’s van de natuur of zo op mijn account staan. Dat is meer voor als je superveel volgers hebt en iedere dag een andere foto op Instagram zet. Dan kan er ook wel eens een natuurfoto tussen zitten.’

Wat vind je ervan als mensen hun foto bewerken?

‘Dan laat iemand niet echt zien hoe diegene is. En het maakt je ook onzeker, want je ziet al die perfecte meisjes en perfecte jongens, terwijl dat in het echt helemaal niet is. Zulke mensen zie je in het echt misschien een op de duizend.’

Hoe regel je het met je Snapstreaks als je op vakantie gaat?

‘Als ik bijvoorbeeld naar Turkije ga, daar is het altijd veel gedoe met de wifi. En het is buiten de EU, dus data is duur. Dan vraag ik aan mijn zus of aan een vriendin of zij het voor me willen doen. Maar meestal doe ik het als ik in het vliegtuig zit. En dan is het vier uurtjes vliegen en twee uur naar het hotel daar, dus dan zitten er maar zes of zeven uur tussen, dan kan het wel. Je hebt 24 uur.’

Zit je veel op je telefoon?

‘Als ik vrij ben en niets te doen heb denk ik dat ik wel echt vier of vijf uur per dag op mijn telefoon zit. Maar op dagen dat ik bijvoorbeeld met vrienden naar het strand ga, wat drinken, dan zit ik er helemaal niet op. Misschien een uurtje.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Djessila (13)

Uit: Rotterdam
Instagramvolgers: 11.800
WhatsAppberichten verstuurd: 19.420
WhatsAppberichten ontvangen: 71.711

Wat voor telefoon heb je?

‘Sinds oktober heb ik een iPhone 6. Die heb ik van mijn broer gekregen, het was eerst zijn telefoon. Toen ik vijf was, kreeg ik mijn eerste telefoon, een Blackberry, maar dat was niet om te bellen of zo, gewoon om spelletjes mee te spelen. Toen ik tien was, kreeg ik een iPhone 4 en daarna nog een iPhone 5.’

Sinds wanneer gebruik je sociale media?

‘Toen ik negen was, had ik al Snapchat gedownload, maar ik wist niet wat het was. Het mocht eigenlijk niet, maar ik deed het gewoon, want ik was nieuwsgierig. Maar toen was mijn broer erachter gekomen en werd hij heel boos. Mijn broer is drieëntwintig en mag honderd procent de baas over mij spelen.’

En als jij een jonger broertje of zusje op Snapchat zou hebben?

‘Dat is echt onacceptabel. Op sommige accounts heb je rare dingen die niet geschikt zijn voor hen. Een beetje vies, blotig, en mensen schelden met de “K”.’

Is je Instagram-account afgeschermd?

‘Nee.’

Wat voor mensen volgen jou?

‘Mijn fans.’

Je fans?

‘Ik zit in een dansgroepje en wij dansen in filmpjes van choreograaf PetitAfro. Iedereen van ons komt uit een andere provincie. Eén uit Nijmegen, twee meisjes uit Hoogeveen en ik en een ander meisje uit Rotterdam. Ik ben erbij gekomen omdat ik AfroDance-les volgde van PetitAfro. Mijn volgers vinden mij via zijn YouTube-filmpjes.’

Gebruikt je moeder ook sociale media?

‘Laatst zei mijn moeder dat ze ook Snapchat wilde en ik dacht van “huh?”. Vroeg ze aan mij of ik voor haar een account wilde maken. Ik zei nee. Toen zei ze: oké, maak dan een Facebook-account voor me aan. Ik zei nee. Toen zei ze: maak een Instagram-account voor me. Toen zei ik: nee!’

Waarom wil je niet dat zij ook Instagram heeft?

‘Het is beschamend als je ouders op sociale media zitten. Ze begrijpen het niet. Ze weten niet wat ze wel of niet moeten plaatsen, ze denken niet goed na. Ze maken een foto en ze plaatsen die gewoon.’

Heb je je telefoon altijd bij je?

‘Niet op school, want daar mag het niet en Instagram is geblokkeerd. Op onze school zeggen ze altijd: je mag je thuis voelen. Maar zonder telefoon voel ik me niet thuis. Ik denk dat ze bang zijn dat we dan leraren gaan exposen. Dus dat we foto’s en video’s gaan maken op rare momenten en die dan gaan posten en zo.

Ik ben gewend om elke dag op mijn telefoon te zitten en als ik een dag niet mijn telefoon heb, dan voel ik me raar. Emo. Je bent even alleen. Soms zit ik op mijn telefoon als ik moet slapen. Dan hoor ik mijn moeder aankomen, en dan zet ik het geluid uit en doe ik hem zo snel mogelijk weg. Maar als ze binnenkomt, moet ik altijd lachen.’

Wie worden er in jouw foto’s getagd?

‘Altijd het maximum van twintig mensen. Grazi, Denilson, Kelly, Giovanni… Gewoon, de mensen die mij ook taggen. Als ik iemand niet terug tag, staat altijd in de comments: “Waar is mijn tag?”’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Emin (13)

Uit: Rotterdam
Instagramvolgers: 160
WhatsAppberichten verstuurd: 8.669
WhatsAppberichten ontvangen: 27.782

Wat voor telefoon heb je?

‘Een A3 van Samsung, die heb ik al ongeveer twee jaar, sinds groep acht. Ik heb hem cadeau gekregen van mijn ouders. Zonder abonnement, het is een prepaid.’

Is je Instagram-account afgeschermd?

‘Ja. Vroeger niet, maar toen kreeg ik elke dag wel iets van vijfentwintig onbekende mensen die mij volgden erbij. Zonder foto’s. Gingen ze van: hallo, hallo, hoe heet jij? Die blokkeerde ik allemaal. Sinds ik het op privé heb staan, krijg ik misschien twee of drie volgverzoeken per dag.’

Hoe heb je je Insta-naam gekozen?

‘Ik heb een afkorting. Eerst twee letters: de eerste letter van mijn voornaam en de eerste letter van mijn achternaam. Dan een nummer, het nummer van Turkije, want daar kom ik vandaan. En dan weer mijn voorletter.’

Gebruikte je sociale media al op de basisschool?

‘Ja, maar toen wist ik helemaal niks van Instagram. Ik had nul volgers. Nou oké, eentje: mijn zus. Op de middelbare school kreeg ik nieuwe Insta-vrienden en keek ik veel in “Verkennen”. Nu volg ik 96 mensen, ik heb nu meer kennissen.’

Volgt je moeder jou?

‘Mijn moeder zit vierentwintig-zeven op haar telefoon en heeft ook Insta. Ze volgt mij, dat moet wel. Ik had haar een keer geblokkeerd en een even later vroeg mijn moeder: Emin, waar ben jij opeens gebleven op Instagram? Toen moest ik mijn Insta van haar verwijderen. Ik zeg: mama, waarom? En zij zegt: je hebt mij geblokkeerd. Dus ik zeg: het gaat nooit meer gebeuren, beloofd. Maar mijn moeder volgt, ik weet niet, iets van duizend mensen. Dus als ik een foto plaats, duurt het denk ik heel lang voordat zij die te zien krijgt.’

Vind je zelf dat je verslaafd bent?

Nneee… Ja. Ik denk dat ik wel meer dan duizend keer per dag op mijn telefoon zit of zo. Dat komt door twee dingen.
Eén: dat witte licht, dat schijnt in mijn oog en daar word ik wakker van. En het andere ding: als ik op Instagram naar een foto kijk, dan wil ik altijd weten welke foto eronder staat. En bij de volgende weer, en nog een keer, en nog een keer. Totdat ik bij een foto kom die ik al heb gezien. Soms heb ik mijn telefoon in mijn hand terwijl ik op zoek ben naar mijn telefoon. Op school kijk ik ook weleens op mijn telefoon, al mag dat eigenlijk niet. Ik doe het altijd stiekem. Dan doe ik hem in mijn mouw of onder de tafel, of onder mijn tas. Of ik doe alsof ik moet niezen.’

Wat zijn de belangrijkste ongeschreven regels van sociale media?

‘Mensen taggen, je moet echt mensen taggen op Instagram. Ik doe dat altijd, anders vragen mensen aan mij: waarom tag je mij niet? Hashtags moeten er ook bij staan. Maar zo’n hele rij van hashtags, dat is echt irritant. En emoji’s. Vaak sturen mensen een lachpoppetje, zelfs al moeten ze niet echt lachen. Om mee te doen, denk ik.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Jane (15)

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 1119
WhatsAppberichten gestuurd: onbekend
WhatsAppberichten ontvangen: onbekend

Like je veel dingen?

‘Nee. In de eerste wel, toen likete ik alles. Gewoon, als je maar een beetje ergens een connectie met iemand had: liken. Dat kan je terugzien op je account, daar vind je alles terug wat je ooit geliked heb. Vroeger tagde je ook mensen in je foto’s, zodat ze je foto’s gingen liken.’

Waarom is die omslag gekomen, dat je dat niet meer deed?

‘Omdat ik nu ook een beetje meer onzin ben gaan volgen, dat ga je niet allemaal liken. En als je ouder wordt dan word je ook iets zelfverzekerder. Als je iets liket moet je daarbij ook wel een reactie geven, anders komt het een beetje over van: oké, I actually don’t like you.

Als je iets post, hoeveel likes hoop je daar ongeveer op te krijgen?

‘Nou, wel meer dan 200 inmiddels, als ik een hele mooie foto van mezelf post. Als ik een foto plaats van iets anders, of iets waar ik toevallig op sta, dan krijg ik daar niet heel veel likes op. Maar stel nou – ik weet niet hoor, misschien klinkt dat een beetje egoïstisch of zo – maar stel ik sta er bijvoorbeeld alleen op, en op een hele mooie manier, dan krijg je er vaak meer likes op.’

Hoe persoonlijker hoe beter?

‘Ja.’

Jij en je vriendinnen lijken op Instagram vaak wel ouder dan in real life.

‘Ja natuurlijk, dat probeer je ook.’

Vind je niet dat je online eigenlijk iemand anders bent dan in het echt?

‘Ik denk wel dat ik een beetje catfish ben, maar niet heel erg.’

Wat is het schoonheidsideaal nu?

‘In deze tijd worden meisjes met een beetje curves heel erg gewaardeerd, en mensen die heel erg dun zijn wat minder. Van die stokkebeentjes vinden we niet mooi, je moet een beetje van die dikke billen hebben.’

Soms gaat het er ook hard aan toe online.

‘Als je iets over het internet zegt… Dan durf je het over het internet te zeggen. Maar niemand loopt naar je toe en zegt hé… Het is enger om iets face to face te zeggen, omdat iemand dan heel snel kan reageren. En weet je, dan heb je een reflex nodig en dat heeft niet iedereen.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Desirée (16)

Uit: Amersfoort
Instagramvolgers: 366
WhatsAppberichten verstuurd: 59.371
WhatsAppberichten ontvangen: 97.939

Hoe lang heb je Instagram?

‘Een jaar.’

Zo kort pas?

‘Ja, want mijn twee oudere zussen zeiden altijd: “Nou, doe maar niet, want dat is niet echt een leuk wereldje om in te zitten.” Ze waarschuwden me dat het allemaal heel oppervlakkig was, en dat ik maar beter zo lang mogelijk kon wachten voor ik daaraan mee ging doen. Het gaat op Instagram natuurlijk allemaal om uiterlijkheden. Hoe je eruitziet, wat je doet. En het lijkt alsof iedereen perfect is. Maar na een tijdje wilde ik zelf ook wel even weten wat het nou precies is.’

En, hoe vind je het?

‘Wel apart. Het is echt een wereldje op zich, met bepaalde ongeschreven regels waar je je aan moet houden. Als iemand bijvoorbeeld een foto plaatst, moet je bedenken hoe je eronder reageert. En hoeveel reacties je geeft, en wat je wel of niet liket. Het heeft allemaal betekenis. Wat voor reactie je geeft, baseer je op hoe goed je bevriend bent. Dan kan je kiezen voor een smiley, als je iemand niet zo goed kent. Of, als het een goede vriendin is, om iets te schrijven. En als je iets schrijft, wat dan? “Hé, mooie foto,” of “mooii”, of “wow.” Bij mijn beste vriendinnen geef ik meestal drie reacties, de derde is meestal een smiley.’

Drie reacties achter elkaar? Dat kan je toch net zo goed alles in één reactie typen?

‘Dat zou kunnen ja, maar dit is zo’n ongeschreven regel. Er zijn ook mensen die vijf keer wat zeggen, of tien keer.’

En liken?

‘Ik like echt veel dingen. Alleen niet van de mensen die ik niet mag, maar wel volg om ze een beetje in de gaten te houden.’

Verder nog belangrijke regels?

‘Het is ook heel belangrijk wie je tagt in foto’s. Daarmee laat je zien wie je beste vriendinnen zijn. En dan maakt het ook nog eens uit wáár je ze tagt. Ben je getagd in iemands oog, dan ben je haar beste vriendin. Bij de mond, dan ben je ook speciaal. Degenen die ernaast staan zijn ook goede vriendinnen, maar minder goed dan wie er in het gezicht is getagd.

Ik denk dat er ook wel over nagedacht wordt wie er bovenin de foto getagd staat en wie lager.
Wat sommige mensen ook doen: heel veel tags op elkaar zetten zodat niemand echt ziet wie je tagt.’

Wij keken net naar een foto waar iemand rechtsonder is getagd. Dat lijkt me geen goed teken.

‘Nee, maar het kan ook degene zijn die de foto heeft gemaakt.’

Post je op Instagram wel eens wat anders dan een foto van jezelf?

‘Nee. In mijn “verhaal” dat vierentwintig uur blijft staan wel, maar dat telt niet echt als een post. En daar is het dan meestal, ja, ook een foto van jezelf. Of iets wat je aan het eten bent.’

Overleg je van tevoren met iemand over een foto die je van plan bent te posten?

‘Vooral met degene met wie ik op de foto sta. Dan stuur ik een screenshot in WhatsApp. Vaak denk ik ook wel even na over wat mijn zussen ervan zouden vinden, en meestal stuur ik een van hen dan de foto. “Hey, zal ik dit erop zetten of niet? Is het een beetje een leuke foto?” Meestal zegt ze dan: “Ja, doe maar, is leuk.”’

Heb je je account afgeschermd?

‘Ja. Omdat ik niet wil dat iedereen die mijn naam googelt ook gelijk al mijn foto’s kan zien en daar ik-weet-niet-wat mee kan gaan doen. Want iemand screent (iemand maakt een screenshot, KvdW) het even en heeft gewoon die foto in zijn bezit en kan er alles mee doen wat hij wil. Ik ga ook niet in op elk volgverzoek dat ik krijg. Ik ken wel een paar meiden die echt heel populair zijn en ervan dromen influencer te worden. Die staan dan ook op openbaar en hebben soms wel duizenden volgers.’

Hoeveel Snap-streaks heb je lopen?

‘Ik denk ongeveer vijftig. De langste loopt nu ongeveer honderd dagen.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Aenea (15)

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 683
WhatsAppberichten gestuurd: 4.888
WhatsAppberichten ontvangen: 14.351

Wat is de belangrijkste functie van Instagram?

‘Je wilt gewoon laten zien hoe je overkomt. Net zoals je je kleding uitkiest. Sommige mensen willen zichzelf echt heel erg uiten daarin en die gaan daar helemaal voor, en dragen enorme jurken. Ik ken ook mensen die enorme jurken aandoen en op social media helemaal niks, hoor. Maar ik denk dat het in die richting moet worden gezien.’

Sta je er wel eens bij stil dat de foto’s die je nu online zet, misschien nog steeds te vinden zijn als je later gaat solliciteren?

‘Ik ben me er wel van bewust dat wat ik op Instagram post, dan ook ergens staat. Maar ik denk niet dat ik iets ga posten waar ik spijt van krijg. Maar ik weet inmiddels ook dat wat ik ooit op Instagram of Ask heb gezet (ask.fm, een sociale netwerksite waar anoniem vragen aan je gesteld kunnen worden – KvdW), op een gegeven moment op Google komt.’

Ben je je daar van begin af aan al bewust van?

‘Niet van Ask, maar toen had ik mezelf eens gegoogeld en toen stond het daar tussen de resultaten. Maar ik heb daar gelukkig weinig op gegooid. Je hebt ook heel veel mensen die bijvoorbeeld in de eerste het heel erg cool vonden om te roken, en die hadden toen allemaal foto’s van zichzelf op Ask gepost dat ze aan het roken waren. Dat komt ook dan boven.’

Maar jij maakt je er geen zorgen over?

‘Ik vind het wel een eng idee dat als ik een foto niet meer wil en denk gadverdamme, dat die dan na het verwijderen toch nog ergens op internet staat. Je heb ook niet altijd door dat bedrijven van alles mogen doen met je foto. Maar dat is gewoon een beetje waarin we nu leven.’

Je accepteert het?

‘Ik accepteer het gewoon. Via je smartphone wordt ook veel van je privacy geschonden. Maar je wilt hem altijd bij je hebben. Het is een accessoire, net als je oorbellen.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Timo (17)

Uit: Amersfoort
Instagramvolgers: 260
WhatsAppberichten verstuurd en ontvangen: 22.381 sinds maart 2018

Heb je een iPhone?

‘Nee, ik heb een Chinese Xiaomi gekocht, want dat is goedkoper. En ik hou nog wel van spelen met technologie, dus als hij een keer kapot is vind ik dat ook niet erg. Ik vind het leuk om het zelf te fixen. Het is wel anders dan een iPhone, dan betaal je daar 600 euro en is het helemaal zorgeloos, de software gaat niet kapot. Mijn telefoon kost maar 250 euro en hij is net zo snel als een iPhone.’

Kwam hij ook in het Chinees binnen, dan?

‘Ja, maar het is natuurlijk wel gewoon een Android-besturingssysteem, dus het ziet er allemaal hetzelfde uit. Alleen de letters zijn onherkenbaar. Maar gelukkig werken we met icoontjes, dus dan probeer je maar naar het wereldbolletje te komen, en dan klik je alles aan tot je een keer andere talen ziet verschijnen: het talenmenu.’

Zou je een nieuwe telefoon van je ouders krijgen als hij kapot ging?

‘Ik denk die telefoon harder nodig te hebben dan dat zij vinden dat ik hem nodig heb. Dus als mijn telefoon kapot gaat, dan wachten ze gewoon even, haha, en dan koop ik vanzelf wel weer een nieuwe, want ik moet echt een telefoon hebben. Aan de andere kant: ik hou ook wel veel van op een computer zitten, dus als ik 300 euro te besteden heb, dan besteed ik het liever aan mijn computer dan aan mijn telefoon. Zouden mijn ouders me voor mijn verjaardag laten kiezen tussen een beeldscherm voor mijn computer en een nieuwe telefoon, dan wordt het toch het beeldscherm. Op mijn computer kan ik gewoon meer: gamen, programmeren. Instagram en Snapchat worden er niet mooier van als je telefoon duurder is, dat ziet er allemaal hetzelfde uit. Terwijl de spellen die ik op mijn computer speel echt wel mooier worden met een duurdere computer.’

Jij bent een van de weinigen op jouw school met een actief Twitter-account.

‘Ja, dat heb ik echt denk ik nog langer dan Facebook, sinds het pas een paar jaar bestond. Ik heb fanatieke en minder fanatieke momenten op Twitter. Ik heb ook heel lang gewoon reacties op nieuwsberichten getwitterd en zo, want ja, moet je toch iets. Het is ook een heel handige manier om een reactie te krijgen van een bedrijf dat aan de telefoon niet snel genoeg is met zijn klantenservice. Telecombedrijven, bijvoorbeeld. Ik heb wel eens gehad dat ik tegelijkertijd belde en twitterde, en dat ik op Twitter antwoord had voordat ik bij de telefoon uit de wacht was. Het is ook leuk om grappige comments van klantenservices te lezen, zoals van de NS. Die zijn goed op Twitter.’

Wat vind je een slechte kant van het leven met de smartphone?

‘Weet je, over dat hele verslaafd zijn denk ik: we we zijn ook allemaal verslaafd aan een hele hoop andere dingen, zoals suiker. Daar stoppen we ook niet mee. Als je het zelf niet als een probleem ziet, en anderen om je heen het ook niet als vervelend ervaren, dan is die verslaving misschien niet zo erg. Maar het idee dat met de Facebook-gegevens van gebruikers belangrijke democratische processen kunnen worden beïnvloed, zoals toen met Cambridge Analytica, dat vind ik best wel eng. En tegelijkertijd ook wel heel vet, ik vind het interessant hoe dat werkt en zou het superleuk vinden om te doen – maar totaal onverantwoord.’

Jij vind het vervelend als mensen het blauwe vinkje van WhatsApp uitschakelen.

‘Sommige vrienden van mij hebben het blauwe vinkje uitgeschakeld, maar je wil toch gewoon weten of iemand het gelezen heeft? Hij hoeft niet direct te antwoorden, maar ik wil gewoon weten of-ie het weet wat ik gezegd heb. Voor gebruik ik daarom wel eens een trucje: ik maak een groepsapp aan – daar werken de vinkjes altijd – aan en tag ze daarin. Ze hebben me ook wel eens gevraagd: waarom stuur je persoonlijke vragen naar een groepsapp? Nou, dan kan ik zien dat je het gelezen hebt.’

Wat staat er op je Instagram?

‘Ik post bijna nooit foto’s van mezelf, ik post gewoon foto’s van als ik mijn fotocamera mee naar buiten heb genomen. Of van vakantie. Van de honderd foto’s die ik plaats denk ik dat er tien bij zijn waarop ik zelf ook zichtbaar ben. Ik heb een paar selfies, en die zijn ook wel leuk dan. Maar ze zijn niet expres heel mooi gemaakt. Dat doe je als jongen of man ook niet zomaar, alles fotoshoppen en zo.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Latisha (13)

Uit: Rotterdam
Instagramvolgers: 413
WhatsAppberichten gestuurd: 11.858
WhatsAppberichten ontvangen: 90.9930

Wat voor telefoon heb je?

‘Een Samsung J3 en die heb ik een maand ongeveer.’

Is het je eerste smartphone?

‘Nee, ik was net tien toen ik mijn eerste kreeg.’

Mag je hem meenemen als je gaat slapen?

‘Mijn moeder zegt altijd: ik ga hem pakken. Maar ze slaapt dan al. Als ze naar boven komt doe ik zo snel mijn telefoon weg onder mijn kussen en ga iets doen of zoiets.’

Kan je goed zonder je telefoon?

‘Als ik ergens zonder mijn telefoon ben, nee, dan ga ik gewoon terug naar huis.’

Hoe ben je ooit op Instagram gekomen?

‘Toen ik WhatsApp ging downloaden zag ik Insta ook staan. Ik vroeg aan mijn broer wat het was. Foto’s plaatsen, dingen kijken. Toen had ik het ook maar gedownload, maar ik had een heel dom account onder mijn eigen naam. Nu heb ik een ander account met een afkorting van mijn naam.’

Worden je vrienden boos als je ze niet tagt?

‘Mensen vragen mij: waarom tag je mij niet? Ga taggen. Maar tag altijd maar drie mensen. Mijn nicht, mijn nichtje, mijn beste vriendin.’

Gebruik je veel emoji’s?

‘Nee. Als ik moet lachen stuur ik gewoon allemaal woorden door elkaar of zo.’

Heeft je kleine broertje ook een telefoon?

‘Ja, ik vind het onacceptabel. Mijn broertje is verslaafd aan de telefoon. Zijn tablet is kapot en hij heeft de telefoon van mijn vader gekregen, hij zit de hele dag erop. En mijn moeder doet ook niks. Hij kijkt zulke domme filmpjes, waarin mensen gaan vechten. En dan gaat hij dat nadoen. En hij leert ook scheldwoorden.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Famke (16)

Uit: Pijnacker
Instagramvolgers: 214
WhatsAppberichten gestuurd: 31.286
WhatsAppberichten ontvangen: 66.500

Zoek je wel eens op Snapchat een jongen op?

‘Ik doe dat echt nooit. Ik ben sowieso heel verlegen, dus ik raak niet snel met iemand in gesprek.’

Maar is dat juist niet makkelijker online, waar je over alles wat je zegt even kan nadenken?

‘Dat wel – maar ik weet nooit waar ik over moet praten, haha.’

Hoe vaak denk je dat jij op Instagram zit?

‘Héél vaak. Ik post maar een keer in het half jaar wat, maar ik zit er wel elke dag op, kijken wat andere mensen doen. Sowieso ’s morgens. Dan zet ik mijn wekker uit en kijk ik eerst even op social media. Het is altijd een ritueeltje: eerst Snapchat, dan Instagram en dan WhatsApp. En in de pauze op school kijk ik ook altijd even.’

Kijk je ook veel Netflix?

‘Nee, ik kan echt niet zo heel lang naar één ding kijken. Ik kijk nu wel een serie, maar ik vind het al best wel lastig om zo’n aflevering van een uur vol te houden. Ik ga liever buiten met vriendinnen wat doen, buiten hangen.’

Wat valt je op aan Instagram?

‘Ik vind het wel interessant dat mensen zoveel proberen om het ideale plaatje op Instagram te zetten. Om alles zo perfect mogelijk te maken.’

Er wordt wel eens gezegd dat meisjes van nu zich allemaal hetzelfde kleden.

‘Ja, dat komt ook door de foto’s die al die bekende mensen op Instagram zetten. Dat willen mensen nadoen: “O, die ziet er leuk uit, ik wil ook zo gekleed zijn.” Maar het is ook… sommige mensen durven zich niet afwijkend te kleden omdat ze dan misschien bang zijn dat mensen er wat over gaan zeggen. Dus dan doen ze maar gewoon een spijkerbroek aan met gewoon een shirtje.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Ahmed (14)

Uit: Rotterdam
Instagramvolgers: 32
WhatsAppberichten gestuurd: 26.786
WhatsAppberichten ontvangen: 78.535

Wat voor telefoon heb je?

‘Een Samsung Galaxy J5. Ik heb hem anderhalf jaar. Hiervoor had ik al een andere, ik weet niet wat voor één het was, maar hij was zó dik.’

Staat je Instagram-account op privé?

‘Ja, ik wil niet dat mensen die ik niet ken mijn foto zien. Straks gaan ze een screenshot nemen en mijn foto aan andere mensen laten zien. Dat is gewoon niet fijn voor iemand. Het wordt iets populairs, maar je bent er niet trots op. Dan is het best wel kwetsend. Dus daarom heb ik het ook privé gezet.’

Gebruik je Snapchat anders dan Instagram?

‘Bij mij is het meestal dat ik Insta gebruik om te kijken naar beroemde mensen en mensen die ik leuk vind. Bij Snapchat is het alleen vrienden.’

Welke social media kan je missen?

‘Facebook, wat echt zo populair was vroeger, dat is nu echt gewoon dood. Facebook is nu Instagram. Mark Zuckerberg heeft het ook gekocht dacht ik, Instagram. Instagram is voor jonge mensen en Facebook voor ouderen.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Larissa (16)

Uit: Amersfoort
Instagramvolgers: 261
Whatsappberichten ontvangen en verstuurd: onbekend (‘mijn telli doet raar’)

Hoe lang gebruik je sociale media?

‘Instagram ongeveer vijf jaar, Snapchat kwam kort daarna. Sinds een half jaar heb ik ook Facebook omdat ik mijn oma hielp bij het maken van een account. Toen dacht ik: ik download het zelf ook gelijk even. Met als gevolg dat ik nu ook Facebook-vrienden ben met vrienden van mijn oma.’

Hoeveel streaks heb je momenteel lopen?

‘Tweeëntwintig. Ik had er eentje van bijna twee jaar, met een hele goede vriendin die ik nog van de basisschool ken. Maar die had haar telefoon verloren, dus die streak is toen vergaan.’

Is het belangrijk om comments te geven onder een Instagramfoto?

‘Ik vind het zelf altijd wel leuk als ik comments krijg, dan ben ik zo van: ah, mensen vinden mijn foto leuk. Ik heb een obsessie met de getallen drie en negen, dus ik geef altijd drie of negen comments. Drie voor degenen die ik niet goed ken, dat is mijn standaard aantal, of ik like het alleen. En als ik in de foto getagd ben, dan zeg er ik vaak negen keer iets onder. Zo van: hé, ik ben getagd.’

Kost dat niet heel veel tijd?

‘Nou, niet te veel, hoor, ik heb een paar standaard emoji’s die ik gebruik.’

Negen comments, komt dat niet een beetje stalkerig over?

‘Haha, dat maakt mij niet zoveel uit. Maar ondertussen ben ik lui geworden, dus geef ik vaak maar drie comments, behalve voor hele close vrienden.’

Heb je je Instagram-account afgeschermd?

‘O, nee. Maar het kan me niet zoveel schelen wie het ziet. Ik let natuurlijk wel op wat ik post: dingen die mensen niet van me hoeven te weten, zet ik er ook niet op. Laatst was er opeens een shady account dat me volgde. Niet héél erg shady, maar iemand waarvan ik dacht: ik hoef jou niet in mijn volgers. Dus die blokkeer ik dan wel, daar ben ik heel makkelijk in. Mijn moeder geeft soms opeens speeches aan tafel, en dan zegt ze bijvoorbeeld: “Larissa, je moet geen naaktfoto’s maken en online zetten.” Jaaa mam. Dat snap ik ook wel.’

Vinden je ouders dat je aan je telefoon verslaafd bent?

‘Mijn vader is gewoon een beetje van “ach.” Hij heeft zelf altijd wel nieuwe telefoons, dus als ik bij hem ben – mijn ouders zijn gescheiden – maakt het niet zoveel uit hoeveel ik op mijn telefoon zit. Maar ik denk dat mijn moeder het liefst zag dat ik gewoon nog mijn oude mobiel had, waarmee je alleen maar kon sms’en en bellen. Ze zegt dat ik er teveel op zit.’

Vind je dat zelf ook?

‘Nou, ik ben me er wel van bewust dat ik veel met mijn telefoon bezig ben, maar dat kan me weinig schelen. Op zich zou ik wel kunnen stoppen, maar… ik wil het gewoon niet. Ik zit niet heel veel op Instagram, daar is vaak toch niets nieuws gebeurd. Dan ga ik liever een spelletje spelen. Daar ben ik wel verslaafd aan, aan spelletjes op mijn telefoon. Hele domme spelletjes zijn dat, maar daar wil ik dan toch zo ver mogelijk mee komen. Ik ga er ook niet mee stoppen, daarvoor vind ik het gewoon te vermakelijk. Op sociale media zit ik minder. Alleen als ik daar in gesprek ben met een vriendin, dan breng ik er wel meer tijd op door.’

Laat je op sociale media een andere Larissa zien dan in het echte leven?

‘Ik ben online en offline wel ongeveer dezelfde persoon. Online doe ik soms een beetje overdreven, misschien. Maar ik ben ook wel een dramatisch iemand.’

Wat is nou iets aan het leven met de smartphone waar eigenlijk nooit iemand het over heeft?

‘Als ik op de wc zit, zit ik altijd op mijn telefoon. Dan zit ik soms echt heel lang op mijn telefoon, en dan denk ik: ik moet echt aan mijn huiswerk beginnen.’

Hoe zou je leven eruitzien zonder die telefoon, denk je?

‘Ik zou niet weten wat ik met de tijd aan zou moeten. Mijn moeder zeg dan: “Je kan wat meer naar buiten.” Maar het is koud buiten. En als het warm is, moet ik me insmeren, daar heb ik geen zin in. Dus ja…’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Sophia (15)

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 2.100
WhatsAppberichten gestuurd: 4.888
WhatsAppberichten ontvangen: 14.351 (sinds februari, nieuwe telefoon)

Moet je je telefoon zelf betalen?
‘Ik betaal er wel gewoon een deel aan mee. Ik weet niet hoe duur mijn telefoon in totaal is, maar ik betaal per maand een bepaald bedrag dat van mijn kleedgeld af gaat.

Je moet er dus wel wat voor opofferen.
‘Ja, maar ik werk ook, in een kledingwinkel op IJburg. Daar blog ik ook voor. Ik geef er kledingadvies en werk in de verkoop en achter de kassa. En soms kies ik een outfit uit en post ik het op mijn Instagram.’

Op welke app hou je belangrijke gesprekken?
‘Op Snapchat, want daar kan in tegenstelling tot Instagram maar één iemand tegelijk ingelogd zijn. Als je op de ene telefoon inlogt, word je ergens anders uitgelogd. Dus je weet zeker dat er niemand anders op je account zit, dus het is veel betrouwbaarder. En je berichten worden niet opgeslagen, dus je hebt veel makkelijker gesprekken die privé zijn. Op Instagram zit je met één swipe bij al je direct messages.’

Als je iets liket moet je eigenlijk ook een reactie geven, is de ongeschreven regel.
‘Ik like soms ook gewoon als ik iets mooi vind hoor, en ik geen zin heb om te reageren. Ik zit echt niet onder een of andere stress. Als ik het gewoon een foto mooi vind, voel ik me niet soort van gedwongen om altijd te reageren. Ook niet bij mijn beste vriendinnen, maar dan doe ik wel het gewoon uit automatisme.’

Hoe vaak plaats jij een foto?
‘Sowieso wel één keer per week, want dan ben ik op mijn werk en maak ik foto’s. En misschien soms nog tussendoor.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Nuhamin (15)

Uit: Amersfoort
Instagramvolgers: 185
WhatsAppberichten verstuurd: 30.700
WhatsAppberichten ontvangen: 210.613

Sinds wanneer gebruik je sociale media?

‘In de eerste klas kreeg ik mijn eerste telefoon en ik denk dat ik richting het einde van de eerste aan Instagram begon.

Aan het begin van de tweede kwam Snapchat erbij. Daarmee ben ik wat later met sociale media begonnen dan de meeste van mijn klasgenoten. Veel hadden ook al Instagram op de basisschool. Die hebben dus ook volgers die ze kennen van de basisschool. Toen was het wel bijzonderder om die apps te hebben. Vaak stonden ze dan niet op een telefoon, maar op zo’n luxe iPod.’

Vinden je ouders het belangrijk dat je een telefoon hebt om erbij te kunnen horen?

‘Ik denk het wel. Als ik het zelf niet wilde, zouden ze het niet gaan pushen, maar ik geloof wel dat ze het fijn vinden dat ik er een heb.

Je wilt niet dat je kind afdrijft en er dan niet bij hoort. Toen mijn vader laatst een nieuwe telefoon nodig had, stelde mijn moeder voor dat hij mijn oude telefoon – een iPhone 5c – zou krijgen, en er voor mij een nieuwe iPhone 6 gekocht zou worden, die hij eigenlijk voor zichzelf op het oog had. Want hij gebruikt hem veel minder, en toen ook alleen voor bellen en sms’en.’

Sommige mensen zeggen dat Instagram niet zo’n leuk wereldje is om je in te begeven omdat alles zo oppervlakkig is en perfect moet zijn.

‘Ja, maar je hoeft er niet aan mee te doen. Kijk, als je modellen volgt en dat soort types, krijg je misschien het idee dat iedereen perfect is. Hun accounts staan heel erg in dienst van hun perfecte lichaam, hun perfecte leven, heel veel geld en vakantie en zo. Maar het is ook heel makkelijk om er niet naar te kijken. Ik volg dat soort types niet, dus dan zie ik het ook niet. En als ze toch in je tijdlijn voorbijkomen, kan je klikken op de knop “Minder van dit soort berichten”. Gewone mensen posten ook mooie foto’s van zichzelf, dat is logisch. Maar dat zijn geen perfecte foto’s.’

Heb je je Instagram-account afgeschermd?

‘Ja. Niet iedereen hoeft te weten wat ik op Instagram doe. Ik denk dat ik daardoor misschien ook sneller iets durf te posten, dat ik er minder goed over hoef na te denken. Ik denk natuurlijk wel na over wat ik online zet, maar het is fijn dat niet iedereen het kan zien. Als je dan uiteindelijk van iets denkt: “O, dat had ik toch niet moeten posten” en je verwijdert het, dan is er altijd nog maar een beperkt aantal mensen dat het heeft gezien.’

Wie is jouw publiek op Instagram?

‘De meeste mensen die mij volgen, ken ik wel of heb ik ooit wel een keer gezien.’

Waar draait het om bij Instagram?

‘Ik denk niet dat het posten van foto’s de belangrijkste activiteit is, maar wel: mensen taggen, en direct messaging. En memes.’

Memes?

‘Het is moeilijk uit te leggen wat dat zijn. Een soort van speciale, hele, hele droge vorm van humor die je op Insta heel vaak ziet. Een soort inside joke met alle andere Instagrammers, die steeds herhaald wordt in een andere vorm. Het is grappig omdat je hem steeds weer terugziet. En vaak bevatten ze zinnetjes die relatable zijn voor het dagelijks leven.’

Wat zou je het meest missen als je geen smartphone had?

‘Series. Netflix en zo. Ik heb het gevoel dat dat een veel groter deel is van waar wij het met elkaar over hebben dan sociale media. Verhalen, series, films, die zijn gewoon pakkender. En bij huiswerk zijn slechte sitcoms makkelijk vermaak.

Eerst probeerde ik huiswerk te maken met series als Sherlock, maar dan moest ik elke keer weer terugspoelen omdat ik wat had gemist. Met slechte dingen als That Seventies Show gaat het prima. Het is een soort podcast eigenlijk.’

Luister je ook podcasts?

‘Eh, nee. Eigenlijk niet.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Shemar (13)

Uit: Rotterdam
Instagramvolgers: 275
WhatsAppberichten gestuurd: 5.287
WhatsAppberichten ontvangen: 67.699

Waar besteed je de meeste tijd aan online?

‘Fortnite. Ik wil zo graag stoppen, maar ik kan het niet.’

Ben je eraan verslaafd?

‘Ja. Het is gewoon voor ieder kind zo: je begint met Fortnite, je wordt steeds beter en beter, en ineens begin je verslaafd te worden. En wat ik ook opmerk: mijn huiswerk is niet af.’

Had je dit ook al eens met andere spelletjes?

‘Met GTA en Black Ops.’

Je gaat een beetje van het ene naar het andere spelletje?

‘Ja. Mario Kart.’

Wat is zo tof aan Fortnite?

‘Je gaat mensen doodmaken, en dingen bouwen. En je koopt iets, en je krijgt dingen. Je hebt zoiets als een battle pass. De persoon die je bent, je personage, die wordt steeds beter. Je krijgt een ander soort look, een soort outfit. Als ik in de top tien ben denk ik pfff. Wat moet ik doen? Want het ergste is om tweede te worden, dat je nét niet de winnaar bent.’

Hoe vaak per dag denk je dat je op je smartphone kijkt?

‘Pfoe! Haha.’

Mag je hem op school gebruiken?

‘Nee, alleen als we speciaal toestemming hebben. Laatst zag ik een jongen, die had geen zin in een toets. En wat deed hij? De laptop pakken. Gewoon het hele lesuur, zeventig minuten lang, heeft hij Netflix zitten kijken.’

En wat keek hij dan? Welke series zijn populair bij jullie op school?

The Flash en Arrow (beide superheldenseries, KvdW).’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Britt (16)

Uit: Berkel
Instagramvolgers: 421
WhatsAppberichten gestuurd: 26.398
WhatsAppberichten ontvangen: 33.727

Ben je op Snapchat meer jezelf dan op Instagram?

‘Ja. Want daar stuur je naar vrienden gewoon één foto die maar heel even zichtbaar is. Dan stuur je gewoon een lelijke foto van jezelf. Dat vind ik leuker.’

Denk je dat de mensen in jouw omgeving Instagram anders gebruiken dan in de grote stad?

‘Iedereen kent Amsterdam, en ik denk dat er daar ook meer naar je gekeken wordt. Daar zijn ze denk ik ook wel meer bezig met uiterlijk. Maar in Berkel heb je ook wel meisjes dat je denkt…’ Britt trekt een bedenkelijk gezicht. ‘Gewoon vol in de plamuur.’

Hoe ziet een typisch meisje van jouw school in Zoetermeer eruit?

‘Neutraal. Ze kan ook een joggingbroek en een wit shirt dragen, dat maakt niet uit. Maar meestal is het dan wel een strakke joggingbroek, niet zo’n wijde-wijde. Ik ben zelf denk ik ook wel een beetje zoals de rest. Als je het leuk vindt kan je heus wel een keer een rokje of jurkje aantrekken of zo, maar het is ook niet handig. Sowieso op de trap, dan kan iedereen zo eh…’

Ben je door Instagram elkaar eigenlijk niet steeds aan het beoordelen? Als je de hele dag elkaar foto’s bekijkt?

‘Jawel, maar dat heb je niet door, het gaat gewoon automatisch, dat je… oordeelt, soort van. Het is niet altijd negatief, je kan ook denken: mooie wenkbrauwen. Wat ik wel altijd merk is dat ik sneller een oordeel heb over iemand die niet in mijn vriendengroep zit. Bij een vriendin heb je eerder zoiets van “Leuke foto!” Omdat je diegene kent, en ook weet dat het echt diegene is en zij zich niet anders voordoet of zo.’

Instagram bepaalt met een algoritme wat jij te zien krijgt op je tijdlijn. Wat vind je daarvan?

‘Dat was eerst niet. Maar het ligt ook aan wat je zelf liket, hè? Dan krijg je dingen voorgesteld die daarop lijken.’

Wordt dat niet een beetje eentonig?

‘Ja, maar het is wel wat jij leuk en interessant vindt.’

Je vertrouwt er wel op dat Instagram dat op de juiste manier doet?

‘Ja.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Suzy (15)

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 1.418
WhatsAppberichten gestuurd: 31.238
WhatsAppberichten ontvangen: 83.080

Wat is Instagram voor jou?
‘Het is een profiel van wie je bent. Het is gewoon: Dit ben ik. En dit zijn mijn foto’s, en hier ben ik vorige zomer geweest. Zoiets is leuk om te delen, omdat mensen dan weten dat ik daar ben geweest, en dat maakt me interessant. En het is leuk om te weten.’

Zou je ook zonder make-up op een Instagramfoto gaan?
‘Misschien op mijn 2.0-account (een ‘spamaccount’; een onofficieel, afgeschermd account – Kvdw). Op mijn ‘gewone’ account heb ik wel altijd make-up op. Hoewel, een hele coole foto van mezelf zonder make-up zou ook gewoon nog op Instagram kunnen, maar dan moet het wel gewoon een goede foto zijn.’

Zo’n plaatje moet wel aan bepaalde standaarden voldoen?
‘Ja. Dus je gezicht moet er goed uitzien, je moet niet een raar vouwtje hebben. Ik ontdek op een foto vaak zo’n vouwtje dat ik hier in mijn nek heb zitten. Dat ga ik niet posten als je dat ziet.’

Volgt je moeder jou op je spamaccount?
‘Zeker niet, dat mag ook echt niet. Wat ik daarop zet hoeft mijn moeder niet te weten.’

Heb je daar ook zoveel volgers?
‘Neee, nee dat zijn er echt 62 of zo. Dat gaat echt om vertrouwde mensen.’

Jullie geven anderen soms je Instagram-wachtwoord. Heeft iemand dat weleens misbruikt?
‘Ik heb wel eens meegemaakt dat mijn vriendje destijds reageerde op een direct message die ik had gekregen van een jongen. Toen had mijn ex gezegd: ‘Ik heb een vriend!’ Alsof dat vanuit mij kwam. Dat vond ik echt niet oké.’

Gebruik je van begin af aan al dezelfde apps?
‘Ja, wel dezelfde apps, maar op een andere manier. In de eerste klas wilde ik me veel meer bewijzen, de foto’s die ik toen postte zijn veel extremer dan wat ik nu post. De foto’s die ik nu post lijken meer op mezelf.’

Zijn jullie een open generatie?
‘Nee. Wel een social media-generatie, maar dat is niet open zijn. Want je geeft iets heel anders. Ik bedoel, ik ga echt niet op social media vertellen hoe ik me voel.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Yara (15)

Naam: Yara

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 1.220
WhatsAppberichten gestuurd: 8.412
WhatsAppberichten ontvangen: 18.590 (sinds februari, nieuwe telefoon)

Jij en je vriendinnen hebben elkaars Insta-wachtwoorden?

‘Als ik bijvoorbeeld benieuwd ben naar iemands account, en diegene is privé, dan kan ik met het account van een vriendin die hem wel volgt toch even kijken. Maar het is niet zo dat ik standaard iedereens wachtwoorden weet.’

Heb je wel eens spijt gehad van iets dat je online had gedaan?

‘Ja, dat ik iemands account zat te stalken en per ongeluk een oude foto likete. Maar dan dislikete ik het weer snel. Diegene krijgt dan wel een melding, maar als hij er dan op klikt is het weg.’

Is dat niet nog genanter?

‘Het hangt er vanaf of je die persoon kent. Als het iemand is die je half kent, dan herkent diegene je meteen. Dat wil je niet. Maar iemand die jou echt totaal niet kent ziet je naam al niet meer staan als hij erop geklikt heeft. En die onthoudt het dan waarschijnlijk toch niet.’

Met al die make-uptutorials op Youtube zijn jij en je vriendinnen al haast een volleerd visagist.

‘Ik weet niet of mensen vroeger al zoveel make-up hadden en opdeden, maar wij hebben ongeveer alle make-up die je kan kan opdoen al eens opgedaan. Foundation, conceiler, bronzer, blush, highlighters, paletten met contour.’

Doe je aan contouring?

‘Ik heb het wel eens gedaan, maar over het algemeen doe ik geen make-up op mijn gezicht zelf. Voor een feestje soms wel.’

Waar let je op als je op de foto gaat?

‘Ik denk dat mijn vriendinnen en ik allemaal wel een standaard gezicht hebben voor de foto. Als ik een selfie maak zorg ik voor een goede hoek. Niet teveel van boven, dan zien de wenkbrauwen er minder strak uit. En vanaf onder is natuurlijk met je kin helemaal niet mooi. Sowieso tik ik dan op het schermpje op mijn hoofd, zodat mijn hoofd niet overbelicht wordt. En ik hou mijn ogen altijd extreem erg open, omdat ik ze anders te klein vindt. Ik maak ook nooit foto’s in de volle zon want dan kan ik ze niet open houden. En ik knipper ook tussen elke foto in – dan lijken ze het wakkerst.’

Doe je dit ook wel eens voor anderen?

‘Ik maak het hele Instagram-account van mijn broer van zestien. Jongens letten veel minder op de details van hun gezicht, mijn broer wist helemaal niet wat voor wenkbrauwen hij zelf had. Ik let altijd op details: ik weet van iedereen wel wat voor wenkbrauwen diegene heeft, welke oogkleur, dat soort dingen. Ik denk dat jongens meer naar het geheel kijken.’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit
Sluit

Robin (14)

Uit: Amsterdam
Instagramvolgers: 871
WhatsAppberichten verstuurd: 14.819
WhatsAppberichten ontvangen: 31.005

Hoe lang heb je al een telefoon?

‘Rond groep zeven kreeg ik mijn eerste telefoon met een simkaart, zodat mijn ouders met mij in contact konden blijven als ik bijvoorbeeld na school ergens naartoe ging. Dat was de belangrijkste reden, die spelletjes daar ging het niet om. Nou, mij wel, maar…’

871 volgers, dat zijn een hoop mensen om te kennen.

‘Het is echt niet dat al die mensen je super goed kennen. Er zitten ook mensen tussen, bijvoorbeeld een vriendin van een vriendin, die wel vaak mijn foto’s bekijken, maar waar ik nooit mee heb gepraat.’

Zijn het vooral mensen die ook in Amsterdam wonen en naar de middelbare school gaan?

‘Ja. Wat ik heel vaak heb is dat ik iemand ontmoet, of dat het over iemand gaat, en dat dan meteen de Instagramnaam van diegene in me opkomt. Stel, het gaat over een Bart die op Instagram b.020_ heet, en iemand vertelt aan me “ja, die Bart…”, dat ik zeg: O, B nul twintig laag streepje. Ook al ken ik hem niet. Weet je, de mensen op Instagram, die zitten er gewoon in.’

Ze zeggen dat er plek is voor ongeveer 150 mensen in je leven.

‘O nou, dat is uitgebreid, hoor, voor deze generatie.’

Geldt dat voor iedereen op jouw school?

‘Nee. Vergeleken met mijn beste vriendinnen heb ik weinig volgers, maar er zijn ook mensen met maar dertig volgers. Die plaatsen ook gewoon een heel oncharmante foto dat ze op een paard zitten. Wij proberen mooie foto’s op Instagram te zetten die ook een beetje leuk staan bij de rest van ons account.’

Zijn er andere manieren om veel volgers te krijgen?

‘Je kan beroemde mensen zoals Beyoncé elke dag even ontvolgen en dan weer opnieuw volgen. Want er zijn altijd van die stalkers van beroemdheden die álle nieuwe volgers van hun idool gaan volgen. Als je dat de hele tijd doet, krijg je heel veel volgers erbij, maar het is wel een beetje sneu.’

Volgt je moeder jou op Instagram?

‘Ja, en wat ik dan vervelend vind als ik een foto plaats, is dat zij dan eerst zegt: “Wat een leuke foto zag ik van jou.” En dan daarna als mijn opa’s en oma’s komen: “Weet je wat voor een leuke foto ik heb gezien op Instagram?” Dan heb ik echt zoiets van, doe eens normáál, reláxed weet je wel. Je ziet me elke dag in het echt, dan ben ik net zo leuk.’

Wat voor dingen like je?

‘Ik like meestal alleen maar posts van mensen die ik ken. Er zit wel iets van automatisme in, van sommige goede vriendinnen like ik alles. Het nadeel is wel dat ik dan ook meteen een comment moet geven. Daar heb ik niet altijd tijd voor, maar je kan het niet maken om alleen een like te geven en niets te zeggen. Ik heb dus soms ook wel dat ik een foto zie en denk van naja, ik ga het nu even niet liken. En dat vergeet ik het vervolgens helemaal. Dat is wel een beetje een ding. Soms worden mensen ook boos als je dingen niet liket. Daar kan ik niet tegen, dat “Jij hebt mijn foto nog niet geliket”.’

Ben je sociale media door de jaren heen anders gaan gebruiken?

‘Ik zie weleens screenshots terug van foto’s of gesprekken die ik ooit heb gehad, dat ik denk: what de fuck was ik aan het doen? In de eerste klas en het begin van de tweede klas had ik echt sneue gesprekken, met een emoji achter élke zin. Emoji’s moet je gewoon echt niet zoveel gebruiken. Dan WhatsAppte ik Yara dat ik een level van een spelletje had gehaald en zette ik er een blozende emoji achter. En Yara stuurde terug: “Oh my god, zo goed.” Dat zouden we nu echt nooit meer doen.

En mijn Instagram-gebruik was vroeger ook heel erg. Toen gebruikte ik het als een soort Snapchat, met Snapchat-foto’s erop. Ik had nog niet door dat sommige dingen op Instagram horen en andere dingen op Snapchat. En ik likete alles van iedereen. Ik weet nog dat iemand mij in de eerste adviseerde om van iemand die ik niet kende alles te liken, zodat diegene zou weten dat ze me aardig leek. Dus ik dacht van oké!’

Tekst: Kelli van der Waals
Fotografie: Casper Kofi

Sluit

Lotte (16)

'Ik heb ’s ochtends geen tijd voor Instagram, alleen om snaps te sturen'

Djessila (13)

'Het is beschamend als je ouders op sociale media zitten'

Emin (13)

'Ik denk dat ik wel duizend keer per dag op mijn telefoon zit'

Jane (15)

'Als je iets liket moet je daarbij ook wel een reactie geven, anders komt het een beetje over van: oké, I actually don't like you’

Desirée (16)

'Het gaat op Instagram natuurlijk allemaal om uiterlijkheden'

Aenea (15)

‘Ik vind het wel een eng idee dat een foto na het verwijderen toch nog ergens op internet staat'

Timo (17)

'Ik heb fanatieke en minder fanatieke momenten op Twitter'

Latisha (13)

'Ik vind het onacceptabel dat mijn kleine broertje ook een telefoon heeft'

Famke (16)

'Ik kijk niet veel Netflix, ik kan echt niet zo lang naar één ding kijken'

Ahmed (14)

'Instagram is voor jonge mensen en Facebook voor ouderen’

Larissa (16)

'Ik ben online en offline wel ongeveer dezelfde persoon'

Sophia (15)

'Op Snapchat je weet zeker dat er niemand anders op je account zit, het is veel betrouwbaarder'

Nuhamin (15)

'De meeste mensen die mij volgen ken ik wel'

Shemar (13)

'Ik wil zo graag stoppen met Fortnite, maar ik kan het niet'

Britt (16)

'Op Snapchat kun je gewoon een lelijke foto van jezelf sturen'

Suzy (15)

'Ik ga echt niet op social media vertellen hoe ik me voel'

Yara (15)

‘Toen ik iemands account zat te stalken likete ik per ongeluk een oude foto'

Robin (14)

'Emoji's moet je gewoon echt niet zoveel gebruiken'
Lees hier de eerste drie delen van dit vierluik