Interview David Simon

Er is zojuist een intens ogende kale man van middelbare leeftijd het hotel binnengekomen met een zwart sportjack aan waarop het logo van The Wire prijkt. ‘O ja, nu je het zegt,’ zegt hij. Het is dat David Simon niet het type is dat snel bloost, anders had hij het nu vast gedaan. ‘In Baltimore kan ik dat jack natuurlijk nooit aan, dat zou belachelijk zijn. Maar in Amsterdam dacht ik dat het niet erg zou zijn. Ik heb het erop gewaagd.’ De wenkbrauwen gaan omhoog. ‘Tijdens mijn korte rondje vanochtend heeft niemand me erop aangesproken.’

Ex-journalist Simon is namelijk drijvende kracht achter The Wire, de televisieserie die door critici werd bestempeld als ‘de beste ooit’. Ook in ons land is het een hit, op dvd. De reeks was vijf seizoenen in de Verenigde Staten te zien; in elk seizoen valt de façade van een Amerikaans instituut weg – de politie, de vakbonden, het onderwijs, de politiek en de pers. The Wire heeft weliswaar de uiterlijke kenmerken van een...