Feminisme

The Handmaid's Tale: de dystopische roman voor het tijdperk-Trump

Freke Vuijst
Margaret Atwoord op de première van The Handmaid's Tale. Foto: Hollandse Hoogte/Rob Latour/Variety/REX/Shutterstock

VS-correspondent Freke Vuijst herlas The Handmaid’s Tale naar aanleiding van een nieuwe televisieserie. De dystopische roman uit 1984, waarin vrouwen seks- en babymachines zijn, is relevanter dan ooit.

Sinds de publicatie in 1985 is The Handmaid’s Tale van de Canadese schrijver Margaret Atwood een bestseller. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. En hoewel het eerder is verfilmd is de buzz over Atwoods roman groter dan ooit nu het streamingplatform Hulu een televisieserie gebaseerd op het boek uitzendt. De eerste drie afleveringen die inmiddels zijn verschenen grijpen je bij de keel, zo indringend zijn ze. Critici noemen de serie ‘actueel’, ‘angstaanjagend profetisch’ en ‘onheilspellend relevant’.

Dat heeft alles te maken met het Trump-tijdperk. Niet dat Amerika nu identiek is aan de theocratische samenleving die Atwood zo gruwelijk verbeeldt in haar dystopische roman, waarin vrouwen zijn gereduceerd tot babymachines. Maar met de Republikeinse pogingen om de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials