Vrij Nederland september 2017

Tanden flossen #adulting

Kelli van der Waals
'Friends from college'. Een binger van acht afleveringen over eind-dertigers voor wie het volwassen leven een ontzettende pain in the ass is: ze ‘adulten’ zich helemaal suf.

In deze nieuwe rubriek gidst Kelli van der Waals je door de pop culture. Om af te trappen: #adulting, je bent niet volwassen, je doet maar alsof.

Sinds een jaar of twee is er online een tamelijk belachelijk werkwoord in zwang dat de populaire cultuur vanaf pakweg 2012 mooi typeert. ‘Adulting’, van het zelfstandige naamwoord ‘adult’, is wat een meerderjarig persoon spottend over zichzelf zegt als hij dingen doet die in het leven van een gemiddelde volwassene normaal zijn. De huur betalen, een voedzaam diner bereiden, tijdig uit bed komen en de tanden flossen. ‘Volwassenen.’ Zo kan je doen alsof je alleen maar volwassen lijkt. Werkt vooral lekker met een hashtag ervoor, vinden ook de bedrijven (Amazon, Starbucks) die zich op zoek naar de hippe mens gretig de term toe-eigenden.

Ken je het woord niet, dan voelt het fenomeen misschien toch vertrouwd, want wat zagen we veel films, series en andere artefacten over jonge leden van de middenklasse die volwassen waren, maar...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials