Vrij Nederland augustus 2017

Waarom de zomer van 1967 nog steeds fascineert

Geert Buelens
Haight-Ashbury, San Francisco, Californië, 1967. Foto: Steve Schapiro/Getty Images
Het is alweer vijftig jaar geleden, de ‘Summer of Love’ van 1967: voor de één het moment dat de westerse cultuur definitief wegzakte in een roes van drugs en hippiegezwatel; voor de ander de laatste radicale poging tot een alternatief voor het lege materialisme en militarisme. Vijftig jaar later blijken de posities niet wezenlijk veranderd.

Grote verhalen beheersten de krantenkoppen in de zomer van 1967. De Summer of Love van de hippies hoorde daar niet bij.

Bovenal was er natuurlijk de oorlog in Vietnam. Een half miljoen Amerikaanse soldaten bleek niet in staat de vijand klein te krijgen. In augustus besefte president Johnson dat een extra belasting van 10 procent nodig zou zijn om de operatie te financieren. Voor het eerst gaf een meerderheid van de Amerikanen aan dat de interventie een vergissing was geweest. Dertienduizend Amerikanen waren al gesneuveld – en waarom eigenlijk?
Ook het Midden-Oosten stond in brand. De Zesdaagse Oorlog in juni vernederde de Arabische...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials