Stephan Sanders ontmoette Teju Cole een eerste keer, en Constance Eugenie van der Maesen een laatste. De les: gebakkelei zit echte vriendschap niet in de weg.

1. Op het eerste gezicht

Teju Cole is in the house – als je het een beetje vlot wilt zeggen: de Nigeriaans- Amerikaanse auteur van Open City, de roman waarin een flaneur à la Walter Benjamin figureert – maar nu uitdrukkelijk zwart; hij dwaalt meesterlijk door het eigentijdse New York. Er is een essaybundel van Cole in het Nederlands vertaald (Vertrouwde en vreemde dingen), hij gaat een lezing geven, en aan mij de eer hem te interviewen voor publiek.

Lees ookTeju Cole: ‘Vooral witte mensen zijn geïnteresseerd in ras’28 september 2016

Ik ken zijn werk, hem niet, en wat me niet vaak overkomt: als ik naast hem loop, blijkt-ie kleiner dan ik. Daarom, en ook door de manier waarop hij zijn hoofd en lichaam beweegt en door zijn nadrukkelijkheid van spreken, moet ik even aan Anil Ramdas denken, vriend, schrijver,...