Een andere kijk op de eurocrisis

‘Ik voel me steeds wanhopiger. Op een gegeven moment zei mijn vriendin: je mag het niet meer over de euro hebben, ik word er helemaal naar van.’

Nee, in opperbeste stemming is econoom Bas Jacobs niet. Alle politieke partijen, de oppositie incluis, laten zich in zijn ogen meesleuren door een verhaal over schuld en boete. Eurozondaar Griekenland heeft zich diep in de schulden gestoken en ons bedot met een valse boekhouding. Nu moeten de Grieken afbetalen en boete doen. Ook voor de andere landen in de eurozone zien de politici schuldbeteugeling als een heilige plicht en dé uitweg uit de crisis. ‘Ik word helemaal gestóórd van dat schuld-en-boeteverhaal,’ zegt de wild gebarende hoogleraar overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit. ‘Het is een grijsgedraaide plaat aan het worden. Met het schade maximaliserende gedrag dat de politici nu vertonen, is er maar één uitkomst mogelijk: dat de boel knalt.’

Bezuinigingen, dat is het toverwoord van de...