Portret Doorbrekers (4)

‘Mijn boek was al door tien uitgeverijen afgewezen en ik had er helemaal geen zin meer in. Meestal kreeg ik dan een standaardbrief, maar één uitgever stuurde mij een brief van drie kantjes. Met als conclusie: we geven het niet uit. Toen wist ik: als iemand zoiets doet, dan is het een boek.

Via een bevriende vertaalster kwam ik uiteindelijk terecht bij uitgeverij Cossee. Ik had Boven is het stil geschreven tussen november 2002 en maart 2003. In maart 2006 verscheen het pas. Toen ging het razendsnel.

Eerst ontving ik het Gouden Ezelsoor, voor het best verkochte literaire debuut. In drie weken meer dan drieduizend exemplaren, binnen een maand de tweede druk, nu de achtste druk. Zoveel lezers die afkomen op een boerenroman!

Dan stond ik nog op de longlist van de AKO Literatuurprijs, was mijn roman de hit op de Frankfurter Buchmesse en zijn de vertaalrechten wereldwijd verkocht. Ook won ik de Debutantenprijs 2006 en kreeg ik ongevraagd een quote van...