Carel Peeters' Literaire Kroniek

Jan Postma dwaalt al schrijvend door zijn onzekerheden

Carel Peeters
Jan Postma. Foto: Bob Bronshoff/HH

 

In zijn reportage-achtige essays in Vroege werken laat de redacteur van De Groene Amsterdammer Jan Postma (1985) zich graag leiden door het toeval. Dat pakt niet altijd even gelukkig uit, maar vaak genoeg wel.

Wanneer Jan Postma op 9 november, de dag na de surrealistische Amerikaanse presidentsverkiezingen, in een boekwinkel in Los Angeles boeken koopt is het zijn onderbewuste dat de aankopen doet. Hij schaft boeken aan over klimaatverandering en het Antropoceen, onderwerpen waar hij zich tot dan toe maar matig voor interesseerde. Hier deed zich, schrijft hij, ‘het escapisme van de ernst’ voor.

Dit ‘vluchten’ in de ernst is een typerende reactie voor Postma. Uit zichzelf heeft hij niet zo veel ernst. De buitenwereld moet hem er met zijn neus opdrukken, anders komt hij niet in beweging. Je kunt gerust stellen dat Postma allergisch is voor ernst en niet graag voor keuzes wordt geplaatst. In Vroege werken worden ook geen keuzes gemaakt: het heten wel ‘essays’, maar...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials