Waarom Amsterdam?

‘Na The Killing, het schrijven van de boekversie van de Deense serie, had ik het helemaal gehad met de scandinoir. Het is zo’n kil genre, eigenlijk, het loopt altijd slecht af en de ondertoon is dat de mens slecht is en nooit zal veranderen. Die Sarah Lund, wat een ijskonijn!
Ik kreeg enorme behoefte aan een sympathieke hoofdpersoon, met menselijke kanten. In Amsterdam kom ik al jaren en toen ik de Jordaan ontdekte, wist ik dat ik mijn buurt had gevonden.
Ik bedacht een hoofdpersoon, Pieter Vos, een aan lager wal geraakte ex-rechercheur die in een wrak van een woonboot leeft, en kreeg het gevoel dat zo iemand in deze omgeving wel opgevangen zou worden. De Jordaan is een soort kleine gemeenschap, bijna dorps, met die bruine kroegjes, smalle straatjes en levensliederen.’

Poppenhuis is opgedragen aan Eddie. Wie is dat?

‘Mijn geliefde hondje, die dertien jaar lang tijdens de dagelijkse ochtendwandeling mijn overpeinzingen over het boek waar ik op dat...