‘Oude journalist’ Pieter van den Blink vroeg ’treitervlogger’ Ismael Ilgun bij de presentatie van zijn essay over de journalistiek in tijden van internet. Het kwam er niet van. Nu spreken ze elkaar in een eethuis in Zaandam. Is de journalistieke kloof te overbruggen?

‘Cool’.

Meer heb ik niet van hem gehoord, maar ik heb het opgevat als een ja op mijn voorstel om koffie te drinken. Twijfel slaat snel om in ergernis als ik op de afgesproken tijd stuit op stilte en leegte. Net als ik onverrichter zake huiswaarts wil keren, krijg ik een berichtje van hem. Verslapen. Vijf minuten later zit ik alsnog in een geanimeerd gesprek over de toekomst van de journalistiek verwikkeld met Ismael Ilgun, beter bekend als de ‘treitervlogger’ uit Zaandam.

De journalistiek staat bol van de nieuwe ontwikkelingen. Die krijgen niet allemaal evenveel aandacht als Ilgun. Wat niet wil zeggen dat wat hij doet ook de meeste aandacht verdient (zie daar reeds een onvolkomenheid in de huidige...