Hij blies eigenhandig met slimme campagnes de vakbond nieuw leven in, en geldt als de gedroomde opvolger van Emile Roemer. Op pad met SP-voorzitter Ron Meyer in zijn woonplaats Heerlen, de voormalige mijnstad. ‘Ik snap best dat mensen hun middelvinger opsteken naar de gevestigde orde.’

Aan de rand van een braakliggend terrein even buiten Heerlen staan een paar gebouwen in grauwe baksteen en het gietijzeren geraamte van een liftschacht: overblijfselen van de laatste steenkolenmijn in Limburg die in de jaren zeventig door Joop den Uyl werd gesloten.

‘Hier was mijn overgrootvader ophaalmachinist,’ zegt Ron Meyer. ‘Net als mijn opa. Mijn overgrootvader was een opstandige man. Als er hoge heren met de lift moesten, liet hij ze extra snel zakken zodat ze beneden misselijk uit de lift kwamen. Dat was zijn kleine protest.’ Grinnikend: ‘Misschien heb ik die recalcitrante houding wel van hem geërfd.’

Ron Meyer, voorheen campagneleider bij de FNV en sinds 2015 voorzitter...