Amerikaanse politiek

Dit is de miljardair achter Trump. Hij voert de rechtse oorlog aan

Harm Ede Botje
Robert Mercer.

Hoe diep reikte de invloed van de aartsconservatieve miljardair Robert Mercer en het databedrijf Cambridge Analytica bij de Brexit en de verkiezing van Donald Trump? Er duikt steeds meer informatie op.

Al een paar weken zoemt het in de media over Cambridge Analytica, het bedrijf dat Donald Trump met onderzoek naar big data aan de overwinning zou hebben geholpen. De grote man achter dat bedrijf is aartsconservatieve miljardair en computerwetenschapper Robert Mercer.

Robert Mercer is de dr. Strangelove van deze tijd. Hou zijn naam in de gaten. Hij verdiende zijn geld bij IBM en begon later een hedge fund met de naam Renaissance Technologies. Daarnaast investeert hij veel geld in de politiek. Hij is een van de grote financiers van het Heartland Institute, dat al sinds jaar en dag het werk van klimaatwetenschappers in twijfel trekt. En hij is de man achter het Media Research Centre, dat stelselmatig de progressieve media aanvalt. Steve Bannon, nu de belangrijkste adviseur van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials