Requiem voor de mall

Freke Vuijst

Reportage

Het is de ideale locatie voor een postmoderne horrorfilm, deze shopping mall zonder shoppers in de dagen voor Kerstmis. Het begint al direct met de entree: een uitgestrekt, verlaten parkeerterrein, een ingang waarboven de rode neonverlichting slechts aan één kant brandt. Binnen: lege gangen. De ingeblikte stem van Julie Andrews weergalmt door de uitgestorven ruimte, het enige teken dat er ergens nog leven is. Haar ‘favorite things’, sneeuwvlokken die op wimpers vallen, moeten in dit troosteloze shoppersmausoleum blijkbaar een kerstsfeer oproepen. Net als de verlichte kerstboom, die treurig achter een ijzeren hek staat opgesloten. En de stoel voor Santa Claus; leeg, helaas. De goedlachse dikkerd is in geen velden of wegen te bekennen. Twee jongens scheuren op skateboards door de passages langs de gesloten winkels, desolate, donkere ruimten in een overdekte straat. Midden in de mall staat een eenzame kauwgomautomaat. ‘Everybody is a winner’, roept almaar weer de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials