Vluchtelingen

Racisme treft ook de verdronken vluchtelingen

Simone van Saarloos
Foto: Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

Wie zijn de vluchtelingen die in de Middellandse Zee verdrinken, zoals deze week nog? Hun gegevens blijken niet altijd even goed bijgehouden te worden.  Een lijk is niet zomaar een lijk.

Het jongetje Alan Kurdi. Voorover gelegen op het strand, het lichaampje slap als een pop, verloren door een kind. Alleen was Alan zelf het kind. Zijn foto ging de wereld rond, hij werd onderdeel van een collectief geheugen. Daar kun je cynisch over doen. Misschien maakt de nadruk op het collectief altijd cynisch, omdat het ‘collectief’ onveranderd lijkt. Die foto zal wel degelijk enkelen hebben aangezet om iets te doen, iets te veranderen, iets te weigeren. Als het leven van één Alan veel waard is, is ook het protest van één veel waard.

Zijn beeltenis werd een empathie-opwekker, een ellende-hoogtepunt. Het hielp dat hij een relatief witte huid had.

Onderzoekers van de Amsterdamse VU zijn naar Italië, Turkije en Griekenland gereisd om onderzoek te doen naar de mensen die in de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie