Historica Selma Leydesdorff woont het proces tegen John Demjanjuk bij. Voor Vrij Nederland houdt ze een dagboek bij. (Slot)

In de dagen van het proces in Munchen merk ik dat ik niet genoeg afstand kan nemen. Vooral deze dagen van getuigen waren te overrompelend, ook al kende ik de verhalen. Me ervoor afsluiten kan en wil ik niet. Je zit te luisteren naar wat je eigenlijk niet wilt horen.

Maar nu weer thuis realiseer ik me meer dan ooit dat in de rechtszaal een historisch debat wordt uitgevochten waarvan ik als historica bij wetenschappelijke bijeenkomsten meermalen getuige was, een debat waar ik soms aan deel neem.

Het gaat om de nieuwe geschiedenissen die sinds de val van de muur geschreven worden in de landen van het vroegere Sovjet imperium. Deze landen is decennia lang de historische kijk van de Sovjet Unie opgelegd, hetgeen bijvoorbeeld zichtbaar is in het geschiedenisonderwijs. Volgens die visie bevrijdde het Sovjet leger hen van het fascistische juk en tegelijk werd de...