Historica Selma Leydesdorff woont het proces tegen John Demjanjuk bij. Voor Vrij Nederland houdt ze een dagboek bij.

Vandaag, woensdag 20 januari, ben ik terug bij het proces Demjanjuk in München. Vooral om de getuigenissen van twee overlevenden van Sobibor te horen. Gisteren was Thomas Blatt aan het woord, de man die als jongetje van 15 belandde tussen de weinigen die werden uitgekozen om te werken.

Ik heb hem een tijd geleden langdurig geïnterviewd voor het oral history project dat ik samen met de overlevenden en de zogenaamde Nebenkläger doe. Het viel me toen ook op dat hij oud aan het worden is en niet meer zo goed hoort en luistert. Ook al deed hij op momenten goed het woord en weerde hij zich; details van zestig jaar geleden kon hij zich niet herinneren.

Thomas Blatt

Ik bewonderde hem toen hij vertelde dat hij op die dag waarop hij al zijn familie verloor verleerde te huilen, terwijl hij dat vroeger zo goed kon. Het was mijn indruk dat de verdediging vooral probeerde te laten...