Borstkanker

Wat een sensationele kop boven het artikel over borstkanker: ‘Hoe emancipatie ons borstkanker bracht’ (VN 19). Foto’ s uit de tijd van de tweede feministische golf plus al even suggestieve en ongenuanceerde onderschriften (‘De epidemie hangt samen met grotere zelfbeschikking’ en ‘Daar heb je dan zo hard voor gestreden’) doen daar nog eens een schepje bovenop.

Er is uiteraard niets op tegen jonge vrouwen te wijzen op een verband tussen borstkanker en het op latere leeftijd krijgen van kinderen. Ik neem tenminste maar aan dat de cijfers die in het artikel worden genoemd kloppen. Maar ik vind het klinkklare onzin om de emancipatie daarvan de schuld te geven. Het lijkt verdorie wel of meneer pastoor terug is met zijn aansporing zo snel mogelijk kinderen te produceren.

Jet Kunkeler, Den Haag

Zonde

In navolging van Johan Van der Auweraert (VN20) wil ik toch even mijn vraagtekens zetten bij de rubriek ‘Zin en Zonde’. Ik lees sinds een paar maanden Vrij...