Tijdens de bezoeken die Margalith Kleijwegt en ik aflegden aan de Schoolwerf, de oudste straat van Almere, raakte ik onder de indruk van het verhaal van Luc Vos en zijn vrouw Sjoerdtje. Toe we in 2002 voor het eerst bij hen op bezoek kwamen, ging het hun goed. Luc werkte bij een leverancier van kopieerapparaten. Sjoerdtje deed de debiteurenadministratie bij een cosmeticabedrijf. Toen sloeg de crisis toe.

In 2016 waren we terug op de Schoolwerf. Luc was na 27 jaar weggereorganiseerd, en ook Sjoerdtje was haar baan kwijt. Zij had het geluk dat ze elders snel weer aan de slag kon. Voor Luc was dat op zijn 57ste niet weggelegd. Voor een voormalige CDA-stemmer was hij politiek behoorlijk geradicaliseerd. ‘Sinds ik werkloos ben, zit ik meer thuis en volg ik op internet De Telegraaf en de nieuwssites,’ vertelde hij. ‘Nu zit ik soms uren te lezen en zie ik hoeveel graaiers er zijn. Beseffen politici wel hoe het is om aan de kant te staan?’

Luc en Sjoerdtje waren typische...