Net als vorig jaar was ik aanwezig op Poetry International, waar net als vorig jaar een bonte stoet dichters van over de hele wereld aanwezig was. Net als vorig jaar sprak ik een aantal dichters voor de podcast, en net als vorig jaar doe ik dat in het Engels. Niet schrikken dus!

Anders dan vorig jaar is de sfeer van de podcast, viel me op. De gesprekken die ik een jaar geleden had gingen vaak over het schrijven van poëzie onder moeilijke politieke omstandigheden. Zehar Lynn vertelde over de poëziecultuur onder het censuurbureau van de overheid in Myanmar, Maria Stepanova over dichten in het Rusland van Poetin en Danez Smith over activistische poëzie in de LGBTQ-gemeenschap in de VS.

Natuurlijk komt er zo nu en dan toch wat politiek om de hoek kijken, en dat is maar goed ook.

Misschien had ik dit jaar dichters die een ander soort poëzie maken, maar de aflevering is veel vrolijker geworden. Waarmee ik geen waardeoordeel uit wil drukken: de hierboven genoemde dichters en de...