WieleestWat(niet)

wie Pia Dijkstra

wat op het moment geen boek

Pia Dijkstra, kandidaat-Kamerlid voor D66, heeft net L’assassin van Wilfred Simon gelezen, samen met haar zoon die het voor school moet lezen. ‘Hij wil het samen bespreken zodat hij kan toetsen of hij het begrepen heeft. We nemen vooral de filosofische passages door, mijn zoon noemt die stukken “pretentieus”, hij is niet zo filosofisch ingesteld. En ik vijzel mijn Frans een beetje op.’ Verder ligt er veel leeswerk dat te maken heeft met haar toekomstige baan, zoals een boek waarin de verkiezingsprogramma’s met elkaar vergeleken worden. En ze is begonnen – en weer opgehouden – in Maarten van Rossems boek over populisme: Waarom is de burger boos? ‘Al ben ik het niet altijd met hem eens, zijn manier van denken spreekt mij wel aan, Maarten heeft vaak een heldere kijk op dingen.’ Ook werkgerelateerd is Ina Brouwers boek over de geschiedenis van de Nederlandse moederschapscultuur. ‘Ze legt goed uit waarom wij zo anders dan...