Vijftig jaar ‘on the road’

Onderweg is hij, Terrence Dougherty (23), als hij over On the Road belt. Hij staat in een telefooncel in een dorp in Virginia waar hij proviand inslaat. Met zijn broer en zijn vriendin loopt Terrence de 3500 kilometer van de Appalachian Trail, van Georgia naar Maine. De inspiratie voor zijn trektocht: Jack Kerouacs On the Road.

Terrence las het boek toen hij ernstig aan zijn toekomst twijfelde tijdens een stage op een doodsaai kantoor. ‘On the Road was een openbaring,’ vertelt hij. ‘Het verwoordde waar ik naar zocht.’

Wat Terrence zocht, was vriendschap, saamhorigheid, een geloof in het goede van de mens en een levensstijl waarin niet alles al was vastgelegd. Hij droomde van een leven doordrenkt van spontaniteit, verrassing en avontuur. ‘Kerouac was er naar op zoek in On the Road en The Dharma Burns. Het maakte me jaloers. Ik wilde tot die generatie behoren. Allengs realiseerde ik me dat ik Kerouacs voetsporen niet letterlijk hoefde te...