Voor het kerstnummer van Vrij Nederland kookte journalist/kok Tom Kellerhuis met verschillende bekende Nederlanders. Voor Tim Knol maakte hij Paling in ’t groen.

Stoofaal wil singer/songwriter Tim Knol (21) eten, zijn lievelingsgerecht. En dat is nog niet zo eenvoudig, want er geldt momenteel een vangstverbod op de met uitsterven bedreigde paling. Bij de Hoornse vishandel Hoogland hebben ze het niet, maar de winkel is onderdeel van een groothandel even buiten het West-Friese vissersstadje, en na een ijzige rit en tegen vorstelijke betaling kunnen we daar een kilootje uit de diepvries bekomen. We maken paling in ’t groen à la Flamande, met Leffe bier.

‘Ik vind dat ontzettend lekker, ook omdat mijn oma het altijd maakt, niet met bier, maar met water en veel boter. Ik heb er een fijn gevoel bij. Nostalgie, dat is het juiste woord. Mijn opa had een palingrokerij in Hoorn, maar hij is heel vroeg overleden. Ik heb hem nooit gekend, en daarom denk ik dat mijn oma en mijn moeder...