Keerpunten, de wereld in 2018

Waarom Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk onveranderd in multiculturalisme blijft geloven

Orhan Pamuk
Foto: Ivor Prickett/Panos Pictures/HH
Om autoritarisme het hoofd te bieden, moeten we onze buren leren begrijpen.

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen.

In de nasleep van Brexit en de verkiezing van Donald Trump, met het door kiezers goedgekeurde autoritarisme van Recep Tayyip Erdoğan en Narendra Modi, en het verwerpen van liberale waarden door de Poolse en Hongaarse regeringen, is de algemene consensus dat de wereld wordt overspoeld door een nieuwe golf van nationalisme en on-liberalisme.

Zoals altijd moeten wij ons verzetten tegen autoritaire vrijheidsbeperkende neigingen, tegen demonisering van iedereen die anders lijkt en – zoals in Turkije gebeurt – uitbanning van de vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechterlijke macht en pluralisme. We moeten pal blijven staan voor onze...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials