Interview Kathy Reichs

‘Hoe ik in de forensische wetenschappen terecht ben gekomen?’ De strak gekapte, wat verlegen ogende vrouw glimlacht beleefd, al moet ze deze vraag al honderden keren beantwoord hebben. ‘Na mijn studie begon ik in de archeologie, het onderzoek van oude menselijke resten. Maar na een tijdje gaf de politie me wat skeletresten voor forensisch onderzoek. Uit dat werk haalde ik veel meer bevrediging, het was alsof ik veel relevanter bezig was. Niet alleen op het gebied van de misdaadbestrijding, wat ik fascinerend vind, maar ook doordat ik nabestaanden de mogelijkheid kan bieden een persoonlijke tragedie af te sluiten, door hun zekerheid te bieden.’

Thuis huilen

Het cv van Reichs is indrukwekkend. Als wetenschapper werkt ze in zowel de VS als Canada, ze heeft een forse publicatielijst en tal van bestuurs- en erefuncties. Daarnaast treedt ze vaak als getuige-deskundige op in rechtszaken. Voor de Verenigde Naties onderzocht ze menselijke resten in Rwanda en...