Klimaatverandering

Open brief aan de directeur van Shell: begrijp het nou eens!

Harm Ede Botje
Ben van Beurden tijdens het World Gas Congres in Parijs, juni 2015 | Foto: :Romuald Meigneux / SIPA / HH

Shell-topman Ben van Beurden begrijpt er niets van: waarom staat zijn prachtige bedrijf steeds in de beklaagdenbank?  Een open brief terug van VN-milieujournalist Harm Ede Botje: ‘Op welke planeet leeft u, mijnheer van Beurden?’

Geachte heer Van Beurden,

Zojuist heb ik het interview met u gelezen in uw bedrijfsblad Shell Venster. Hoe kan het nou, zo vraagt u zich verdrietig af, dat Shell zoveel geloofwaardigheid heeft verloren bij het grote publiek? Hoe kan het dat mensen die ‘het energiesysteem het beste kennen’ in de ogen van het publiek ‘weinig of geen geloofwaardigheid hebben’. U pruilt dat ‘filmsterren en andere beroemdheden’ wel worden geloofd als zij over het klimaat praten, dat de wereld wordt verdeeld in zij met goede bedoelingen met de aarde en degenen met kwade bedoelingen. En dat Shell in dat laatste kamp zit. Terwijl ook u ‘het beste voor de aarde en voor de mensen wil’.

Wat is dat voor Calimero-gedrag, mijnheer van Beurden? Shell is een van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials